Sa sjednice Stručnog kolegija: Pripremiti se za proljetmo pošumljavanje i održati kontinuitet pripreme proizvodnje

13.02.2019. - Referent informisanja
 U utorak 12. februara 2019. godine u Bosanskoj Krupi održana je druga redovna sjednica Stručnog kolegija ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o. Bosanska Krupa. Razmatrana je realizacija zaključaka sa prethodne sjednice Stručnog kolegija, te izvještaj proizvodnje za januar 2019. godine. Nakon  što su razmotrene sve tačke dnevnog reda, članovi Stručnog kolegija donijeli su i nekoliko zaključaka. Tako je naloženo Podružnicama “Šumarijama” da dostave potrebe za sadnim materijalom Podružnici “Rasadnik” Cazin za proljetno pošumljavanje.  Podružnicama “Šumarijama”, Pogonu gospodarenja za općinu Bosanska Krupa , Podružnici “Rasadnik” Cazin i Sektoru za uzgoj i zaštitu šuma i divljači data je obaveza da iste obaveze usaglase u roku od 15 dana.

Snijeg ponovo obustavio proizvodnju u Unsko-sanskim šumama

01.02.2019. - Referent informisanja

Snježne padavine koje su krajem 2018-te i početkom 2019. godine pogodile područje Unsko-sanskog kantona, skoro u potpunosti su zaustavili odvijanja proizvodnje u ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa. Najteže stanje je u podružnicama „Šumarijama“ Bihać, Bosanski Petrovac , Sanski Most i Ključ gdje se visina snježnog pokrivača kreće od 40 do 80 centimetara. Iako je krajem januara i početkom februara 2019. godine došlo do povećanja temperatura, visina snježnog pokrivača i dalje je  velika pa će proizvodnja šumskih drvnih sortimenata morati  da sačeka povoljnije vremenske uslove.


U protekloj godini osamnaest zaposlenika ispraćeno u zaslužene penzije

24.01.2019. - Referent informisanja


Šumsko-privredno društvo “Unsko-sanske šume” d.o.o. Bosanska Krupa u prošloj godini u zasluženu penziju ispratilo je 18 svojih uposlenika. Svi oni su ispunjavali zakonom propisane uvjete za penziju. Od strane kolega ispraćeni su uz želje da budu zdravi, veseli  i da u im penzionerski staž traje što duže.  Hronološki gledano u protekloj godini u penziju su otišli:


Osigurati isporuku raspoloživih i dostupnih drvnih sortimenata

22.01.2019. - Referent informisanja

             U petak 18. januara 2019. godine, u prostorijama Direkcije , održana je prva ovogodišnja sjednica Stručnog kolegija ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa. Prisutni članovi osvrnuli su se na realizaciju zaključaka sa prethodne sjednice Stručnog kolegija, a detaljno su razmotrili i Izvještaj proizvodnje za decembar 2018.godine i period januar – decembar 2018. godine.  Nakon što su pažljivo  razmotrili ove tačke dnevnog reda, članovi stručnog kolegija, u cilju uspješnog poslovanja preduzeća u narednom periodu,  donijeli su i nekoliko zaključaka. Kako bi se spriječilo propadanje drvnih sortimenata i njihovo bespotrebno gomilanje na lagerima,  te istovremeno omogućila i njihova isporuka kupcima, Služba za komercijalne poslove ŠPD-a zadužena je da obezbijedi neophodne dispozicije za raspoložive i dostupne sortimente na trenutnom stanju zaliha u ovom periodu, uz naglašenu potrebu Podružnica “Šumarija” Bihać i Bosanski Petrovac za četinarskim sortimentima i Podružnice "Šumarija" Sanski Most za lišćarskim  sortimentima.


U planu zimsko čišćenje 464 km šumskih kamionskih puteva

14.01.2019. - Referent informisanja

Zima je stigla u pravom smislu riječi, ne samo kalendarski. Snijeg se u nizinama nije zadržao predugo ali u šumi, prvenstveno višim predjelima, ga ima prilično i neophodno je svakodnevno održavanje šumskih puteva kako bi prohodnost bila dobra. Održavanje šumskih kamionskih puteva u zimskim uvjetima od izuzetne je važnosti za proces proizvodnje ŠPD Unsko-sanske šume d.o.o. Bosanska Krupa a za taj dio poslova zadužena je Podružnica Građenja, mehanizacije i održavanja sa sjedištem u Bosanskom Petrovcu.

Pod održavanjem šumskih kamionskih puteva u zimskim uvjetima podrazumjevaju se radovi neophodni za održavanje prohodnosti puteva za režim saobraćaja u zimskim uvjetima.


Logo Unsko - sanske šume ŠPD "Unsko - sanske šume"
Radnička bb, 77240 Bos. Krupa
T: + 387 (0)37 476 901
F: + 387 (0)37 476 929
[email protected]
Cjenovnik


Rječnik šumarskih pojmova