Snježne padavine uzrokovale štete na objektima ŠPD-a

15.03.2018. - Referent informisanja

Snježno nevrijeme koje je tokom februara i početkom marta 2018. godine pogodilo područje Unsko-sanskog kantona, osim na šumskim kompleksima, uzrokovalo je i štete  na objektima ŠPD-a.  Skoro u svim podružnicama evidentirane su štete na objektima. Međutim,  kako je kretanje na terenu onemogućeno, trenutno se ne može precizno odrediti obim šteta. Kako saznajemo, ponajviše štete pričinjeno je u Podružnici „Rasadnik“ Cazin,  gdje je usljed velikog snijega došlo do urušavanja krova na hali bivšeg zečarnika, koja je u posljednje vrijeme služila kao prostorija za smještaj radnih mašina. 


Dobra saradnja između Unsko-sanskih šuma i Mješovite srednje škole "Bosanski Petrovac" se nastavlja

12.03.2018. - Referent informisanja

Šumsko-privredno društvo  "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa , od svog osnivanja do danas njeguje dobru saradnju, kako sa institucijama i privrednim subjektima, tako i sa lokalnom zajednicom. Interesantan primjer dobre saradnje ŠPD-a zabilježili smo u petak  09. marta 2018. godine u Mješovitoj srednjoj školi u Bosanskom Petrovcu gdje je na poziv profesora ove škole Milanka Stojakovića, uposlenik ŠPD-a mr. Jasmin Mešić održao učenicima stručnu prezentaciju i predavanje. Prezentaciji je prisustvovaolo preko četrdeset  učenika prvog i drugog razreda srednje šumarske škole iz Bosanskog Petrovca.Za starog ćiru na Oštrelju brinu se Unsko-sanske šume

09.03.2018. - Referent informisanja

                Jedna od znamenitosti u ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa je i voz Ćiro ili Titov voz na Oštrelju. Ovaj spemenik ljudske tehnologije i historije nalazi se na području  Podružnice "Šumarija" Bosanski Petrovac u 10. odjelu Gospodarske jedinice „Osječenica-Bosanski Petrovac“ na bivšem uskotračnom kolosjeku koji  vodi prema Javorovoj kosi, odnosno Osječenici. Proglašen je nacionalnim spomenikom BiH.  Voz se sastoji od lokomotive i četiri vagona.  Parna lokomotiva oznake znov n. 12 Maffei 2438/1904 je proizvedena u njemačkom preduzeću Krauss-Maffei 1904. godine. Vozila je isključivo na Steinbeisovim, odnosno Šipadovim prugama. Voz je u dobrom stanju za što posebnu zaslugu ima ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa koje je 2006. i 2007. godine finansiralo i izvelo restauracijsko-konzervatorske radove te uredilo cijeli kompleks. 


Sretan 8. mart - Dan žena

08.03.2018. - Referent informisanja
Svim pripadnicama nježnijeg pola, ma gdje god se nalazile, a posebno onima zaposlenim u ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa želimo sretan 8. mart, Dan žena!


Proizvodnja u ŠPD-u i dalje paralizovana, nastavlja se sa čišćenjem puteva

05.03.2018. - Referent informisanja

Zbog snježnog nevremena i niskih temperatura, koji su početkom februara ove godine pogodili područje Unsko-sanskog kantona, proizvodnja u ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa obustavljena je još 5. februara 2018. godine. S obzirom da je visina snježnog pokrivača i dalje velika, proizvodnja šumskih drvnih sortimenata moraće da sačeka povoljnije vremenske uslove. Ipak, pripreme za nastavak proizvodnje odvijaju se u skoro svim podružnicama.  Podružnica "Šumarija" Bihać , danas je otpočela sa čišćenjem puteva, kako bi se omogućio pristup bližim lagerima. Snijeg u ovoj podružnici i dalje je ekstremno visok i u rejonu Hrgara i Lipe iznosi oko 150 centimetara. 


Logo Unsko - sanske šume ŠPD "Unsko - sanske šume"
Radnička bb, 77280 Bos. Krupa
T: + 387 (0)37 476 901
F: + 387 (0)37 476 929
[email protected]
Cjenovnik


Rječnik šumarskih pojmova