April mjesec čistoće – Manje smeća, više cvijeća

09.04.2021. - Referent informisanja
Ekološka akcija pod nazivom „April, mjesec čistoće“ tradicionalno se obilježavanja u cijeloj Bosni i Hercegovini. Jedna od mnogobrojnih organizacija koja svake godine, realizuje čitav niz  različitih ekoloških aktivnosti tokom aprila je i Šumskoprivredno društvo "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa, koje je i ove godine dalo učešće u akciji uklanjanja smeća pod motom: „ Manje smeća, više cvijeća“.  Akciju  čišćenja realizovalo je 17 zaposlenika Podružnice "Šumarija"  Cazin koji su radili na uklanjanju smeća iz šuma pored putnih komunikacija Cazin – Donja Koprivna i Cazin – Gornja Koprivna.


LICITACIJA ZA PRODAJU DRVNIH SORTIMENATA I OSTALIH NEDRVNIH ŠUMSKIH PROIZVODA

05.04.2021. - Referent informisanja
Na osnovu člana 8., 9., 10. i 11. Procedure o privremenom oduzimanje (zapljeni), lagerovanju i licitaciji zapljenjenih drvnih sortimenata i ostalih nedrvnih šumskih proizvoda ŠPD „UNSKO-SANSKE ŠUME“ d.o.o. Bosanska Krupa 2021. godine, Cjenovnika za prodaju roba i usluga ŠPD „UNSKO-SANSKE ŠUME“ d.o.o. Bosanska Krupa 05.04.2021., komisija pokreće postupak prodaje Licitacije koju možete preuzeti ovdje.

Zajedničkom akcijom uklanjanja smeća, šumari i mještani obilježili Svjetski dan šuma

02.04.2021. - Referent informisanja
Zaposlenici Podružnice "Šumarija"  Cazin i mještani bužimske Mjesne zajednice „Radoč“, svojim djelima pokazali su, da za razliku od mnogih građana, zaista vole i čuvaju prirodu. Kako zbog loših vremenskih prilika nisu mogli pravovremeno obilježiti Svjetski dan šuma, naši vrijedni šumari i mještani Radoča 25. i 26. marta ove godine, organizovali su opsežnu akciju uklanjanja smeća u šumama kojoj prilikom su prikupili više desetina vreća različitog otpada. 


Koronavirus odnosi žrtve i u Unsko-sanskim šumama

31.03.2021. - Referent informisanja

Posljednjih dvadesetak dana, pandemija koronavirusa počela je nemilosrdno da odnosi ljudske žrtve diljem naše države i regiona a koje se broje u hiljadama. Samo na području Unsko-sasnkog kantona, pandemija je odnijela na desetine mrtvih. Među preminulima su i dvojica zaposlenika ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa: Edin Džaferagić iz Sanskog Mosta i Samir Hamzić, iz Bosanskog Petrovca.

  
r. Samir Hamzić     
   
r. Edin Džaferagić
                                                                                    


Svjetski dan šuma

23.03.2021. - Referent informisanja

Svjetski dan šuma obilježava se 21. marta širom planete, i to od 1971. godine, kada je Generalna skupština Evropske poljoprivredne konfederacije donijela odluku da dan proljećne ravnodnevnice na sjevernoj, odnosno jesenje ravnodnevnice na južnoj Zemljinoj hemisferi bude posvećen šumama. Cilj je bio da se ukaže na značaj šuma i njihov uticaj na opstanak čovječanstva. Šume doprinose ravnoteži kisika, apsorbiraju ugljen-dioksid, zaustavljaju čestice prašine i pepela, štite od štetnog djelovanja vjetra, štite riječna područja i izvorišta voda. Šume utječu na pročišćavanje atmosferskih voda, pozitivno djeluju na klimu, štite tlo od erozije, te osiguravaju staništa za mnogobrojne vrste flore i faune.One danas pokrivaju nešto više od 30 odsto ukupnih kopnenih površina Zemlje – prostiru se na oko četiri milijarde hektara.


Logo Unsko - sanske šume ŠPD "Unsko - sanske šume"
Radnička bb, 77240 Bos. Krupa
T: + 387 (0)37 476 901
F: + 387 (0)37 476 929
[email protected]
Cjenovnik


Rječnik šumarskih pojmova