Korištenje naprednih tehnologija u ŠPD-u

10.03.2020. - Referent informisanja

Šumarstvo u Bosni i Hercegovini, kao i ostale privredne grane, trenutno se nalazi u situaciji da  je sve manje raspoložive obučene radne snage, koja može omogućiti ostvarivanje potrebnih kaopaciteta sječe u BiH u skladu s potrebama postojeće drvne industrije. S tim problemom se susreće i ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa, posebno u dijelu sječe kultura i šuma niže kvalitete, gdje klasični način sječe zahtjeva puno vremena i resursa, te dolazi u pitanje njegova isplativost. Iz ovih razloga, dio obaveza ŠPD-a kod proreda kultura i izdanačkih šuma često nije ni radio, zato što nije bilo raspoloživih izvođača za ovu vrstu poslova.

 

S tim u vezi, Uprava ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa je iznašla rješenje kroz uvođenje strojne sječe harvesterima, koji kroz svoje tehnološke mogućnosti imaju adekvatan kapacitet i mogućnost rada u takvim šumama. Harvesteri su samohodne mašine namjenjene za sječu i krojenje šumskih drvnih sortimenata koje se u Evropi i Svijetu primjenjuju već  duži niz godina. Sječa harvesterom je započela 14. novembra 2019. godine u  Podružnica "Šumarija" Bosanski Petrovac, u odjelima borovih kultura , a nastaviće se i tokom 2020. godine. Kapaciteti ovakvih mašina,u optimalnim uslovima, dosežu i količine od 200 kubika dnevno, dok u našim uslovima harvester ostvaruje kapacitete od 100 kubika dnevno.


Javni konkurs

03.03.2020. - Referent informisanja
Javni konkurs za izbor i imenovanje direktora Odjela za internu reviziju u ŠPD "Unsko - sanske šume" d.o.o. Bosanska Krupa možete preuzeti ovdje.

Akcija čišćenja u rejonu Vrletnice kod Bosanske Otoke - Prikupljeno preko tri kubika različitog otpada

03.03.2020. - Referent informisanja

U petak 28. februara, zaposlenici Sektora za ekologiju i zaštitne šume učestvovali su u akciji uklanjanja smeća u rejonu Vrletnice kod Bosanske Otoke. Ovom prilikom očišćeni su odjeli 5. i 7. Gospodarske jedinice „Baštra Ćorkovača“ u kojima je prikupljeno preko tri kubika različitog otpada, uglavnom raznih ambalaža iz domaćinstva, koje je potom odvezeno na deponiju. Kako saznajemo od lokalnog stanovništva, sav otpad ovdje su odložili mještani Vrletnice koji nemaju organizovan odvoz smeća na predviđena odlagališta. 


JAVNI POZIV ZA PRODAJU DRVNIH SORTIMENATA I OSTALIH NEDRVNIH ŠUMSKIH PROIZVODA PUTEM LICITACIJE

28.02.2020. - Referent informisanja
Na osnovu člana8.,9.,10.i 11. Procedure o privremenom oduzimanju (zapljeni), lagerovanju i licitaciji zaplkeenjenih drvnih sortimenata i ostalih nedrvnih šumskih proizvoda ŠPD“UNSKO SANSKE ŠUME“doo Bos.KRUPA 2018. Godine , Cjenovnika za prodaju roba i usluga ŠPD“UNSKO SANSKE ŠUME“ doo Bos.Krupa 28.02..2020, Komisija pokreće postupak prodaje Licitacije putem JAVNOG POZIVA ZA PRODAJU DRVNIH SORTIMENATA I OSTALIH NEDRVNIH ŠUMSKIH PROIZVODA PUTEM LICITACIJE
koji možete preuzeti ovdje.

Sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

28.02.2020. - Referent informisanja

Svim zaposlenim u ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa,  poslovnim partnerima i svim građanima naše domovine, želimo sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, sa željom da nam svake godine bude sve bolja i sve ljepša.


 
 NEKA NAM STALNO ŽIVI NAŠA DOMOVINA – NAŠA BOSNA I HERCEGOVINA!


Logo Unsko - sanske šume ŠPD "Unsko - sanske šume"
Radnička bb, 77240 Bos. Krupa
T: + 387 (0)37 476 901
F: + 387 (0)37 476 929
[email protected]
Cjenovnik


Rječnik šumarskih pojmova