Posljednji ispraćaj i dženaza Mirsada Sipića

13.06.2018. - Referent informisanja

U utorak 12. juna 2018. godine u popodnevnim satima, brojni prijatelji, rođaci i radnici ŠPD-a oprostili su se u Bihaću od Mirsada Sipića, dugogodišnjeg zaposlenika ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa, koji je preminuo iznenada u nedjelju 10. juna. Mirsad Sipić rođen je u mjestu Prisočka kod Kotor Varoši 04.05.1965. godine. Cijeli svoj radni vijek, punih 35 godina, proveo je u šumarstvu. 


Ptice u borbi protiv potkornjaka

12.06.2018. - Referent informisanja

Kao jednu od novih eksperimentalnih metoda u borbi protiv potkornjaka,  ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa uvodi mjere suzbijanja potkornjaka pomoću ptica. Neke vrste ptica kao što su : brgljezi, zebe, sjenice, djetlići, crvendaći i pastirice poznati su kao prirodni neprijatelji potkornjaka koji mogu u znatnoj mjeri reducirati njihov broj.
Da bi neke vrsta ptica koje se hrane potkornjacima privukli i zadržali u šumama koje su pogođene napadom ovog štetnika, zaposlenici Sektora za ekologiju i  Podružnice "Šumarija" Bosanski Petrovac  u četvrtak 07.juna ove godine počeli su da postavljaju drvene kućice za ptice. 


Posljednji ispraćaj i dženaza Hasana Tuzlaka

12.06.2018. - Referent informisanja

          Nekoliko stotina sugrađana, prijatelja, rođaka  i zaposlenika ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa, jučer su se posljednji put oprostili od Hasana Tuzlaka, dugogodišnjeg zaposlenika ŠPD-a koji je iznenada preminuo u nedjelju 10. juna 2018. godine. Hasan Tuzlak rođen je u Cazinu 1957. godine. Nakon što je u rodnom mjestu stekao osnovno obrazovanje, školovanje je nastavio na Ilidži kod Sarajeva gdje je završio Šumarsku tehničku školu. Cijeli svoj život i radni vijek Hasan je posvetio šumama. Po završetku školovanja zaposlenje je našao u birou za projektovanje „Pro Silva“ d.o.o Zagreb, a potom u „Rasadniku“ Cazin gdje je bio poslovođa rasadničke proizvodnje, a kasnije i tehnički direktor „Rasadnika“.


Odlučni u namjeri da riješe problem sušenja četinarskih šuma

30.05.2018. - Referent informisanja

Na inicijativu Uprave ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa, predstavnici Ministarstva   poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH su u srijedu 30. maja 2018. godine u Bihaću održali  sastanak sa predstavnicima ŠPD-a, Kantonalnog  ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te predstavnicima Federalnih i Kantonalnih  uprava za šumarstvo i inspekcijske poslove. Na sastanku se raspravljalo o aktuelnoj problematici sušenja četinarskih šuma na jednom dijelu  općine Bosanski Petrovac.  Ovaj problem, je već već dugi niz godina prisutan u Unsko-sanskim šumama koje poduzimaju sve dozvoljene aktivnosti i mjere kako bi ga dugoročno i efikasno riješili.  Nakon što su detaljno upoznati sa problemom sušenja četinarskih šuma izazvanog prenamnoženjem potkornjaka, prisutni su izrazili svoju zabrinutost  i odlučnost da kvalitetno riješe ovaj problem. U tom cilju donijeli su i nekoliko zaključaka.


Šumsko-privredno društvo u opširnoj akciji sanacije četinarskih šuma pogođenih sušenjem

28.05.2018. - Referent informisanja

Problem sušenja četinarskih šuma, usljed prenamnoženja potkornjaka, na području kojim  gospodari ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa , u posljednje vrijeme postaje sve izraženiji. Posebno je zabrinjavajuće stanje na području općine Bosanski Petrovac , gdje je primjetno masovno sušenje četinarskih šuma u rejonu Bravskog , Roginovca i Crnog vrha.  O ovom problemu, kao i o poduzetim mjerama i aktivnostima, upoznati su i članovi Nadzornog odbora ŠPD-a koji su u petak 25. maja 2018. godine, nakon održane sjednice  u Bosanskom Petrovcu izišli su na lice mjesta kako bi se uvjerili u ozbiljnost problema. Nakon izvršenog uvida, članovi Nadzornog odbora izrazili su svoju zabrinutost obimom sušenja četinarskih šuma, ali i zadovoljstvo aktivnostima koje je menadžment Preduzeća poduzeo s ciljem prevazilaženja ovog gorućeg problema.


Logo Unsko - sanske šume ŠPD "Unsko - sanske šume"
Radnička bb, 77280 Bos. Krupa
T: + 387 (0)37 476 901
F: + 387 (0)37 476 929
[email protected]
Cjenovnik


Rječnik šumarskih pojmova