Bihaćki šumari i gimnazijalci u zajedničkoj akciji pošumljavanja

30.03.2019. - Referent informisanja
Uzgojni radnici Podružnice "Šumarija" Bihać i učenici Gimnazije Bihać, u petak 29.marta 2018. godine upriličili su zajedničku akciju pošumljavanja na lokalitetu Lupine kod Vrtoča u odjelu 47. Gospodarske jedinice „Ljutoč-Kulen Vakuf“. Uprkos hladnom i vjetrovitom vremenu, u vrlo kratkom roku naši šumari i gimnazijalci zasadili su oko 2500 sadnica hrasta kitnjaka. Ova akcija realizira se u okviru projekta GEF (Globalnog fonda za okoliš).  Radi se o Izvedbenom projaktu za šumsko-uzgojne radove, odnosno,  pošumljavanje goleti, opožarenih površina i degradiranih šuma

koji je izradio je diplomirani inžinjer šumarstva Muhidin Hadrović – šef Sekcije pri Sektoru uređivanja. Projekat se odnosi na pošumljavanja u odjelima 38, 39, 47 i 48. G.J „Ljutoč-Kulen Vakuf“ u  Podružnici "Šumarija" Bihać.  Realizacija ovog projekta otpočela je tokom 2018. godine i bit će završena najkasnije do kraja decembra 2019. godine.  

Aktivnosti na proljetnom pošumljavanju u  Podružnici "Šumarija" Bihać ovih dana odvijaju se intenzivno kako bi se isti u potpunosti realizovali u predviđenom vremenskom roku. Šumsko uzgojni radovi u  Podružnici "Šumarija" Bihać za period januar-februar predviđeni su na površini od 1.094,40 hektara. Pošumljavanja su planirana na površini od 39 hektara, i skoro u potpunosti su realizirana.   Pored redovnih aktivnosti na šumsko-uzgojnim radovima, zaposlenici ove šumarije, akcijama pošiumljavanja obilježili su i svjetski dan šuma i voda.  
Podijeli: