Migranti devastirali Šumarski dom na Plješevici

28.06.2019. - Referent informisanja

Migrantska kriza koja je u posljednje tri godine zahvatila područje Unsko-sanskog kantona, u po sljednje vrijeme uveliko pogađa i ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa. Negativne posljedice migrantske krize na ovo preduzeće ogledaju se prvenstveno u oštećenju imovine ŠPD-a. Dobar primjer nalazimo u šumarskim objektima u kojima su boravili migranti. Najugroženiji su pak oni objekti koji se nalaze na glavnim migrantskim rutama kakav je i šumarska kuća ili dom u Pršinim uvalama na Plješevici. Prilikom pokušaja da pređu granicu Repubike Hrvatske, ilegalni migranti su prošle godine počeli da provaljuju objekte u vlasništvu ŠPD-a, a među prvima se našao i dom na Plješevici. Objekat u kojeg je u zadnjih nekoliko godina uloženo preko 100.000 KM u potpunosti je devastiran.

 

Migranti su nasilno ušli u zgradu još prošle godine i od tada je svakodnevno koriste. Šumarski radnici, bojeći se za vlastitu sigurnost, nisu mogli spriječiti  mnogobrojne migrante da svraćaju i koriste ovaj objekat. Slučaj je prijavljivan i policiji koja također nije mogla da spriječiti i zaustaviti devastaciju šumarske kuće. Kako saznajemo u „Šumariji“ Bihać, inventar Šumarskog doma na Plješevici bio je na broju sve do kraja prošle godine, a od januara migranti su počeli da uništavati sve što im je došlo pod ruku. Sav namještaj, stolovi, stolice, kreveti, ormari, u potpunosti je izlomljen i zapaljen. Stradali su čak i drveni podovi, prozori i vrata. Na spratu zgrade, udvaljene su gipsani stropovi, za koje su migranti mislili da su od drveta i da će ih moći iskoristiti za ogrjev. Nekad prelijepo uređen šumarski objekat, u kojem su se održavali razni sastanci, seminari i naučne konferencije, pretvoren je u deponiju. Unutar samog objekta su nevjerovatno velike količine svakojakog otpada, a sama okolina nije u ništa boljem stanju. Samo u posljednjih par mjeseci zaposlenici „Šumarije“ Bihać prikupili su i uklonili nekoliko kubika različitog otpada koji su migranti najviše ostavljali pored puta i u okolini šumarske kuće.

 S obzirom da je objekat šumarskog doma potpuno devastiran i postao skoro neupotrebljiv, migranti su počeli da provaljuju i u ostale objekte poput ostava, i štala. Posljednjih dana primjećeni su da koriste i štalu u Pršinim uvalama u kojoj lože vatru tako da postoji velika mogućnost da se objakat zapali i u potpunosti izgori, s obzirom da se u istom nalaze i određene količine sijena. U „Šumariji“ Bihać strahuju da bi migranti mogli zapaliti krovište šumarskog doma kao i štalu za smještaj samaraških konja, stoga smatraju da je potrebno hitno ukloniti smeće iz objekata i na istima zazidati otvore za prozore i vrata, kako bi se spriječilo da razni primitivci iz različitih krajeva svijeta u potpunosti unište i ono što je ostalo od nekad tako lijepih i vrijednih objekata u vlasništvu ŠPD-a.
Podijeli: