Studija o šumarstvu i drvnoj industriji

09.05.2006. - Referent informisanja
Studija o šumarstvu i drvnoj industrijiAgencija za promociju stranih investicija (FIPA), kao koordinator,jučer je u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH predstavila siljeve studija o šumarstvu i drvnoj industriji,koju priprema uz financijsku pomoć vlada Italije i Australije...Agencija za promociju stranih investicija (FIPA), kao koordinator,jučer je u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH predstavila siljeve studija o šumarstvu i drvnoj industriji,koju priprema uz financijsku pomoć vlada Italije i Australije.

Kako je istakao Sead Terzimehić, koordinator projekta, studija je u ranoj fazi, ali žele čuti prijedloge iz prakse – kako razvijati ovu privrednu granu.

Predstavnici Grupacije šumarstva i drvnog sektora VTK i resornih ministarstava iskazali su interes za studiju i njene ciljeve. Upozorili su da se ova privredna grana, iako ima pozitivan izvozni saldo, nalazi u velikim teškoćama. Pun pogodak biće ako to studija uspije riješiti.

Uglavnom se, naime, izvoze trupci i rezana građa, dok industrija namještaja uvozi gotovo sve komponente jer se ne proizvode u BiH. Traži se snažan zaokret ka furnirima, pločama i ostaloj finalnoj preradi. Ova karika ozbiljno nedostaje, a prekomjerna sječa ugrožava šume, ukojima je sve manje tehničkog drveta, s sve više šikara.




Podijeli: