U Bosanskom Petrovcu uručene donacije iz dobiti Unsko-sanskih šuma za 2015. godinu

18.09.2017. - Referent informisanja

Za Dom zdravlja Bosanski Petrovac 132.000 KM

Upetak 15. septembra 2017. godine u Bosanskom  Petrovcu izvršana je primopredaja dva motorna vozila za potrebe Doma zdravlja Bosanski Petrovac. Vozila su kupljena iz dobiti ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa za 2015. godinu. Pored vozila za potrebe Doma zdravlja iz istih sredstava nabavljen je savremeni aparat za ultrazvuk-color dopler. Radi se o najsavremenijem medicinskom uređaju ove vrste na području Unsko-sanskog kantona, kojih trenutno u Bosni i Hercegovini ima samo četiri.

Ključeve doniranih vozila uručio je premijer Vlade Unsko-sanskog kantona Husein Rošić direktoru Doma zdravlja Bosanski Petrovac dr. Izetu Gudževiću. „Ono što smo na osnovu odluka skupštine i Vlade kantona dodjelili domu zdravlja Bosanski Petrovac danas smo uručili svečano direktoru pomenute institucije. Mi ćemo, svakako,  raditi kao vlada kantona na unaprjeđenju primarne zdravstvene zaštite, prvenstveno u domu zdravlja Bosanski Petrovac  i u narednom periodu ćemo još obezbjediti sredstava  da poboljšamo, prije svega, usluge svojim pacjentima i svojim građanima.“ Izjavio je prmijer Vlade Unsko-sanskog kantona Husein Rošić.

Direktor ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa Haris Mešić istakao je da donacije koje Vlada USK-a obezbijedila iz dobiti Unsko-sanskih šuma najbolje demantuju pojedince koji tvrde da općina Bosanski Petrovac nema baš nikakve koristi od ovog preduzeća: „ Ovo je još jedan od uspješno realiziranih projekata Vlade USK na čelu sa premijerom Huseinom Rošićem. Ove vrijedne donacije vlade USK su realizirane iz dobiti ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa za 2015. godinu i inicirane su od strane lokalnih zajednica prema stvarnim potrebama istih. Znači ovo je najbolji demant svima onim koji koriste medijski prostor i govore drugačije. Stoga pozivam sve one koji su dosad govorili  da o dobiti ŠPD Unsko sanske šume nisu dobili niti marke neka dođu da se uvjere svojim očima a ne da vjeruju tuđim riječima.“ Istakao je Mešić.

Donacija uručena iz dobiti ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa za 2015. godinu, pokazala se kao veoma značajna za Dom zdravlja Bosanski Petrovac. Ova zdravstvena ustanova, kako navodi njen direktor dr. Izet Gudžević, imala je veliku potrebu za ovakvom vrstom pomoći, posebno kad su u pitanju medicinska vozila.

 „Želio bih da se zahvalim Vladi Unsko-sanskog kantona na čelu sa premijerom Rošićem i svim ostalim koji su doprinijeli da ova vrijeda donacija dospije u Dom zdravlja Bosanski Petrovac. Donaciju  koju smo dobili iskoristili smo za kupovinu opreme i to Color doplera- ultrazvučnog aparata, sanitetskog vozila koje ćemo koristiti za prevoz pacijenata prema Sarajevu i Tuzli i jednog patronažnog vozila.“ Izjavio je direktor Doma zdravlja Bosanski Petrovac dr. Izet Gudžević.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni zastupnik u Skupštini USK-a Ekrem Prošić koji je izjavio: „Ovaj put smo željeli da ispravimo  greške iz ranijih godina, pa smo općinama Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most, Bosanska Krupa koji imaju najviše šumskog bogatstva, najviše  i dodjelili sredstava. To ćemo raditi i u budućem periodu. Evo vidim da su sva sredstva iskorištena na pravi način, ovdje su kupljena dva vozila, jedno vozilo hitne pomoći , jedno patronažno vozilo i jedan ultrazvučni  aparat.  Kako smo čuli to  je jedini aparat te vrste na Unsko-sanskom kantonu.  Meni je izuzetno drago, ja sam prezadovoljan zbog toga,  jer sam učestvovao u svemu i sa svojim kolegama omogućio ovoj bolnici da dobiju ova sredstva.“

Iz dobiti Unsko-sanskih šuma nabavljen minibus za prevoz učenika

Ukupna vrijednost sredstava osiguranih za Dom zdravlja Bosanski Petrovac iz dobiti Unsko-sanskih šuma za 2015. godinu iznosi 132 000 KM.  Pored ovih sredstava obezbijeđeno je 60 000 KM Osnovnoj školi „Ahmet Hromadžić“  Bosanski Petrovac od čega je izdvojeno 45 000 KM iz dobiti Unsko-sanskih šuma za nabavku kombibusa za prevoz učenika iz područnih škola.

„Evo našu školu posjetili su premijer,poslanici,direktor kantonalne inspekcije , direktor ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa i prestavnici lokalne zajednice,  što nam  predstavlja veliku čast i zadovoljstvo. Evo,  između ostalog,  razgovarali smo i o nabavci školskog minibusa koji je u toku. Znači sredstva je obezbjedila vlada USK-a. To su sredstva od Unsko-sanskih šuma u iznosu od 45.000 KM i 15.000 KM od Ministarstva zdravstva koje je sredstva obezbjedilo prošle godine,  tako da su ove godine stavljeni na terećenje. Imali smo ukupno 60 000 sredstava i evo uspjeli smo putem javnih nabavki da obezbjedimo jedno novo vozilo, jedan novi minibus za našu školu čime će se prevoziti učenici područnih škola. Inače, naša škola ima pet podružnica i u različitim su smjerovima, tako da ne možemo koristiti druga prevozna sredstva sem školskog minibusa. Ova donacija je za našu školu od velikog  značaja. U ime učenika i uposlenika zahvaljujem se predstavnicima vlade i Unsko-sanskih šuma.“ Izjavila je Mujesira Kavaz direktorica Osnovne škole  „Ahmet Hromadžić“  Bosanski Petrovac. 

Asvaltiranje puta u Mjesnoj zajednici Rašinovac

Premijer Rošić, zastupnici u Skupštini Unsko-sanskog kantona Ekrem Prošić i Admir Mušanović, zajedno sa direktorom ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa Harisom Mešićem posjetili su i Mjesnu zajednicu Rašinovac,  gdje se vrše pripremni radovi na asvaltiranju lokalnog puta. Za ovaj projekat iz dobiti Unsko-sanskih šuma za 2015. godinu bit će izdvojeno 25.000 KM. Svi prisutni izrazili su zadovoljstvo što su, svako na svoj način, pomogli da se realizira ovaj značajan projekt.

„Veoma mi je drago što smo, zajedno sa drugim kolegama iz Skupštine i Vlade USK-a,  obezbijedili sredstva za izgradnju i asvaltiranje puta u ovoj MZ. Kako mještani tvrde, dvadeset godina im se obećavao put, a danas evo vidimo da se put radi. Nadam se da će se i ubuduće više raditi a manje pričati.“ Rekao je zastupnik u Skupštini USK-a Admir Mušanović.

Sredstvima za izgradnju puta posebno su se obradovali mještani MZ Rašinovac, budući da im je ovaj put od izuzetnog značaja.

Predsjednica  MZ „Rašinovac“  Marizela Ibrašimović  zahvalila se predstavnicima Kantonalne  vlade -a i  ŠPD "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa koji su obezbijedili sredstva za ovaj put  koji, kako navodi, mještani  čekaju  dvadeset godina. Mještanin Suad Gutlić također se zahvalio svima koji su zaslužni za realizaciju ovoga priojekta. „Dvadeset i nešto godina čeka se na izgradnju ovoga puta. Mnogi su nam obećavali, ali nisu izvršavali. Zahvaljujući ovoj Vladi USK-a i ŠPD "Unsko-sanske šume" uspjeli smo uraditi ovaj put koji nam puno vrijedi i znači. Puno se zahvaljujemo i ubuduće, šta god da nam ko pomogne, bićemo im zahvalni.“ Naglasio je Gutlić.
Podijeli: