U Tuzli održana VI "Šumarijada F BiH"

09.02.2019. - Referent informisanja

U petak i subotu 30. i 31. augusta 2019. godine, u krugu Kampusa Univerziteta u Tuzli, održana je šesta po redu tradicionalna manifestacija „Šumarijada F BiH“. Organizator ovogodišnje šumarijade na kojoj je učešće uzelo preko 300 takmičara i gostiju,  bilo je  Javno preduzeće  „Šume Tuzlanskog kantona“ DD Kladanj. Svojim prtisustvom, Šumarijadu u Tuzli uljepšali su i uveličali predstavnici svih  preduzeća šumarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, Šumarskog fakulteta Univerziteta Sarajevu, predstavnici ministarstva PVŠ F BiH, Srednje škole za okoliš i drvni dizajn u Sarajevu kao i predstavnici „Šuma Rapublike Turske“ i nekih ekoloških udruženja.

Cilj organizovanja ovakvih manifestacija je afirmacija šumarstva i šumarske struke, jačanje povezanosti zaposlenika sa šumarskom strukom kao i njihovo međusobno upoznavanje i zbližavanje.

Sadržaj ovogodišnje šumarijade činila su  takmičenja u šumarskim i sportskim disciplinama, stručni skup o šumama kao najznačajnijem prirodnom resursu Bosne i Hercegovine, te kulturno-umjetnički program. Dobra organizacija šumarijade, ni ovaj put nije izostala, a zahvaljujući lijepom sunčanom danu sve je proteklo u veselom ozračju i  vedroj takmičarskoj atmosferi.  

U sportskom dijelu takmičenja, učesnici šumarijade pokazali su svoja znanja i vještine u sljedećim disciplinama:  mali nogomet, bacanje kugle, trčanje na 100 i 800 metara,  skok u dalj, odbojka za žene, obaranje sa grede, gađanje vazdušnom puškom, potezanje konopca i šah. Od šumarskih disciplina bilo je zastupljeno natjecanje u : okretanju vodilice, kombiniranom prorezu, preciznom prepiljivanju,  zasjeku i presjeku i kresanju grana. Od fakultativnih šumarskih e disciplina bilo je zastupljeno    presjecanje sjekirom, presjecanje dvoručnom pilom (amerikankom) i modeliranje motornom pilom i sjekirom.

Takmičenja u sportskim i šumarskim disciplinama potrajala su sve do 16 sati kada je upriličeno proglašenje najboljih, dodjela nagrada i priznanja kao i zatvaranje manifestacije. Rezultati cjelokupnog takmičenja bit će objavljeni u narednim  danima na web stranici JP „Šume TK“ dd Kladanj.

Podijeli: