Zadivljeni smo onim što smo vidjeli, poručili međunarodni procjenitelji

19.04.2018. - Referent informisanja

Šumskoprivredno društvo  "Unsko-sanske šume" d.o.o Bosanska Krupa je prvo šumarsko preduzeće u Federaciji  Bosne i Hercegovine koje je dobilo prestižni FSC certifikat za cijelo područje kojim gospodari i ovaj važan akt posjeduje već punih osam godina. Certifikat koji izdaje Međunarodno vijeće za upravljanje šumama sa sjedištem u Bonu svojevrsna je potvrda koja dokazuje da je  gospodarenje šumskim resursima koje primjenjuju Unsko-sanske šume ekološki prihvatljivo, ekonomski opravdano i društveno korisno.


Za jedno ovakvo priznanje, bile su potrebne godine odricanja i  marljivog i mukotrpnog rada. S obzirom da provedba pricipa Međunarodnog vijeća za upravljanje šumama podliježe redovnim i strogim kontrolama svake godine, tako su 17. i 18. aprila ove godine, eksperti certifikacijske kuće SGS iz Slovačke izvršili kontrolu provedbe FSC certifikata u Unsko-sanskim šumama.  Kontrolu certificiranja izvršili su vođa tima Milan Toth, certifikator Bojan Đurić i lokalni ekspert Stevan Stančić. I ovaj put, međunarodni stručnjaci za certificiranje šuma mogli su da vide samo dobru organizaciju i lijepe šume.

"I ove godine mogli smo da vidimo dobru organizaciju, dobro gospodarenje i lijepe šume. S obzirom da smo uključeni u proces certificiranja Unsko-sanskih šuma već duže vrijeme, primjetili smo da je stanje svaki put sve bolje. Primjetna su poboljšanja. Identifikovana su zaštićena područja i velika su poboljšanja kada je u pitanju uklanjanje smeća i oprema koju koriste radnici" Izjavio je Milan Toth glavni procjenitelj.

Od početka procesa certificiranja, u Unsko-sanskim šumama napredak je bio vidljiv iz godine u godinu, a kako ističu ovlašteni certifikatori, ove godine stanje je daleko najbolje.  Direktor Preduzeća Haris Mešić  izrazio je svoje zadovoljstvo ovakvim nalazom procjenitelja i obećao da će ŠPD ići još korak dalje u što će se certifikatori i sami uvjeriti prilikom sljedećeg nadzora.

U proces certificiranja "Unsko-sanskih šuma", od samog početka , kao vođa Tima za certificiranje,   uključen je upravnik  Podružnice "Šumarija" Bosanski Petrovac  Sabahudin Solaković,  koji je zajedno sa članovima Uprave preduzeća najzaslužniji za ovakvu dobru ocjenu međunarodnih procjenjitelja. Kako ističe,  dobivanje ovog prestižnog certifikata dug je i naporan proces i koliko god je potrebno napornog rada da se certifikat dobije, više je potrebno da se isti sačuva. “ Mi smo u tome uspjeli i tako dokazali da smo uvijek među najboljima!“, Izjavio je Solaković.

Pomenuti certifikat najbolje demantuje one koji  konstantno napadaju i krivo optužuju Unsko-sanske šume, dokazujući da iza uspjeha ovog preduzeća i pravilnog gazdovanja šumskim resursima ne stoji niko drugi do savjesni i vrijedni zaposlenici, što su između ostalog, istakli i sami certifikatori.  

 
Podijeli: