OdrŠ¾an V međunarodni stručni seminar iz integralne zaštite šuma

Napisano od strane

Zdravstveno stanje šuma koje je posljednjih godina posebno narušeno, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u zemljama regiona, bio je povod organizovanja Petog međunarodnog stručnog seminara iz oblasti Integralne zaštite šuma, koji je održan u Bihaću 4. decembra 2019. godine u hotelu Emporium.  Organizator seminara je Udruženje inžinjera i tehničara šumarstva u saradnji sa ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa i Šumarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Seminaru su prisustvovali šumarski stručnjaci iz skoro svih preduzeća šumarstva u Bosni i Hercegovini kao i stručnjaci iz Republike Turske, Republike Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a značajno učešće dali su  šumarski eksperti iz Instituta za šumarstvo Republike Hrvatske, te šumarskih fakulteta iz Sarajeva i Zagreba. Stručnom seminaru iz oblasti integralne zaštite šuma prisustvovalo je preko 80 učesnika iz 22 institucije i preduzeća iz Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Prezentatori tokom seminara bili su eminentni poznavaoci šumarske nauke i struke sa  referatima iz oblasti zaštite šuma,  dok su izvještaj o zdravstvenom stanju šuma s osvrtom na sanitarne sječe predočili predstavnici kantonalnih šumsko-privrednih društava. U uvodnom dijelu seminara navedeno je da su šume u Bosni i Hercegovini posebno ugrožene od raznih bolesti, čije štetne posljedice su domaći stručnjaci nastojali nastojali ublažiti i svesti na što manju mjeru. Posebnu opasnost za naše šume čini  pojava raznih štetnih insekata i gljiva koji su uzrokovali masovna sušenja. Prema riječima Refika Hodžića, predsjednika Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva u F BiH, tokom protekle godine na području naše države  posječeno je preko dva  miliona kubika sanitarnih užitaka.

Na području kojim gospodari ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa tokom 2018. godine doznačeno je 119.169 m3 slučajnih užitaka od kojih 109.397 četinara i 9772 m3 četinara. U ovoj godini stanje je povoljnije i do sada je doznačeno 20.047 m3 četinara i 5.505 m3 lišćara što čini 25.552 m3 drvne mase.
 

U posljednje vrijeme, domaće šumare posebno je zabrinula pojava američke mrežaste stjenice, štetnika koji prvenstveno napada i ugrožava hrastove šume, a može da ugrozi bukvu i neke voćkarice. 

Hrastove šume u Bosni i Hercegovini zauzimaju površinu od oko 300 000 hektara. U državnom vlasništvu u USK-a ih je 37000 hektara i imaju vrlo važnu privrednu i ekonomsku važnost, ali su i značajno destabilizirane parazitima. Ugrožene su i mnoge druge vrste, od kojih su u posljednje vrijeme posebno izložene četinarske sastojine napadima štetnika kao i pitomi kesten i jasen. O ugroženosti naših šuma svoje mišljenje iznijeli su i emiknentni pradavači sa šumarskih fakulteta u sarajevu i Zagrebu. „U Bosni i Hercegovini trenutno, s obzirom na liberalizaciju trgovine, odnosno otvorenost granica, postoji potencijalna prijetnja za unos i širenje značajnog broja štetnih insekata odnosno uzročnika bolesti.“ Izjavio je prof.dr. Osman Mujezinović, predavač na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

„Šume trenotno najviše ugrožavaju razne vrste kukaca. Uglavnom sada se rade istraživanja i proučavanja pa će se nakon toga znati i određeni rezultati. Određene mjere se poduzimaju, ali još nema saznanja o tome da li se štetnici mogu potpuno suzbiti.“ Naveo je prof.dr. Milan Glavaš, predavač na Šumarskmom fakultetu Univeziteta u Zagrebu.

Šume u Bosni i Hercegovini, kao i u regionu dodatno su ugrožene krađama i neodgovornim gospodarenjem. S obzirom da ne postoji Zakon o šumama Federacije BiH koji bi uredio oblast šumarstva, jedino što se može u ovom momentu uraditi jeste preventivno djelovati na terenu u situacijama poremećaja biološke ravnoteže unutar sistema. „Radimo, dajemo preporuke i vršimo edukacije. Danas sam u uvodnom obraćanju govorio da preduzeća šumarstva koja nemaju monitoring servise, da u skladu s preporukama i savjetima, Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu rade na tome da se samostalno organizuju monitoring servisi, kako bi koliko-toliko prevenirali probleme u zdravstvenom stanju šuma“ naveo je Refik Hodžić predsjednik „Undruženja inžinjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine“.

 

Svoje učešće na Međunarodnom stručnom seminaru iz zaštite šuma dao je i Sulejman Kulenović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona koji smatra da rješavanje problema zaštite šuma, mora biti u skladu sa zahtjevima struke, i ovaj problem može da se riješi samo uz  uvažavanje stručnog mišljenja. „Bolest ne zna za granice i moramo se svi zajedno boriti protiv štetnika u šumarstvu kao i drugih bolesti“ istaknuo je ministar Kulenović.  Seminar o integralnoj zaštiti šuma bio je podijeljen u tri dijela. U prvom dijelu su prezentirana najvažnija dostignuća iz istraživanja. U naučnom dijelu govorilo se o zanimljivim temama i iskustvima iz zaštite šuma Bosne i Hercegovine, Turske i Hrvatske. U trećem dijelu dat je presjek zdravstvenog stanja šuma Bosne i Hercegovine po šumsko-privrednim društvima.

U sklopu seminara održane su i dvije promocije knjiga. Od strane strane predsjednika Udruženja inžinjera i tehničara šumarstva najprija predstavljena fotomonografija „Prašume Bosne i Hercegovine“. U ovoj publikaciji je opisano 11 prašuma i prašumskih rezervata koje su do sada registrirane u Bosni i Hercegovini: Perućica, Mačen do, Ravna vala, Trstonica, Janj, Bobija, Crni vrh, Lom, Plješevica, Malovčića dolina, Masna luka, i tek odskora registrirani prašumski rezervat Golija. Kako je ranije navedeno, značaj ove fotomonorafije je ogroman, kako u davanju osnovnih podataka vezanih za prašume u BiH, tako i naglašavanju shvatanja vezanim za potrebom njihovog očuvanja.  Pored ove fotomonografije, predstavljena je i knjiga prof.dr. Milana Glavaša „Enciklopedija domaćeg ljekovitog bilja“ promotor knjige bio je  prof.dr.sc. Osman Mujezinović koji je u kratkim crtama izložio ovo izuzetno djelo. Ovo je jedno od najboljih, dosad napisanih djela iz ove oblasti i uveliko će pomoći kako kolekcionarima ljekobilja, tako i onima koji traže znanje o ljekovitim svojstvima biljaka koje rastu na našem podneblju.

Video prilog o V međunarodnom seminaru o integralnoj zaštiti šuma možete pogledati na  (16. minuti) linku ispod:
http://www.rtvusk.ba/video/dnevnik-4122019/4412 

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.