Ulaganje u mehanizaciju je jedan  od strateških ciljeva ŠPD-a

Napisano od strane

Izvršena nabavka dva nova kamiona kipera

Jedan od bitnih faktora uspješnog poslovanja svakog preduzeća šumarstva je kvalitetna putna infrastruktura bez koje ne možemo ni zamisliti urednu proizvodnju  i otpremu šumskih drvnih sortimenata. ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa ima veoma veliku i razranatu putnu infrastrukturu. Prema Planu rada i poslovanja, ŠPD svake godine održava između 580 i 600 kilometara šumskih kamionskih puteva. Kako bi se ovako obiman posao pravovremeno i kvalitetno izvršavao potrebno je posjedovati adekvatnu mehanizaciju. U tu svrhu Uprava ŠPD-a, u skladu sa Zakonom, izvršila je nabavku dva kamiona kipera koji će se biti angažirani u Podružnici “Građenje, mehanizacija i održavanje” Bosanski Petrovac na poslovima održavanja šumskih kamionskih puteva. Vozila su marke Iveco T- way, snage 450 ks, 14 kubika tovarnog prostora i 26 tona maksimalne nosivosti. Namjenjena su uglavnom za prevoz kamenog agregata a po potrebi i drugih materijala. 

„Jedan od strateških ciljeva Uprave ŠPD-a je ulaganje  radnu opremu, odnosno mehanizaciju, kako bi preduzeće uredno izvršavalo svoje poslove i radne zadatke. S obzirom da je kvalitetna putna infrastruktura, jedan od ključnih faktora za uspješno izvršenje proizvodnje, odlučili smo da izvršimo nabavku dva kamiona koji su nam veoma potrebni. Prethodna uprava bila je poprilično zanemarila investicije ove vrste i zadnji kamion nabavljen je prije više od deset godina. Mi smo odlučili da takav odnos promijenimo i krenemo sa značajnijim ulaganjem u putnu i drugu infrastrukturu preduzeća bez koje se ne može zamisliti uspješna proizvodnja“, naglasio je direktor ŠPD-a mr. Haris Koljić.      

Nabavka ovih vozila pokazala se neophodnom s obzirom da je posljednji kamion kiper nabavljen prije 11 godina. Ukupna vrijednost nabavljenih kamiona kipera iznosi  545.000 KM. Firma „Euromodus“ doo Laktaši preko koje je izvršena nabavka već je isporučila jedno vozilo, dok bi isporuka drugog vozila trebala da se izvrši najkasnije do kraja oktobra ove godine.

 

Zadnja izmjena: 07. 08. 2024.