Š PD-u svečano uručen FSC certifikat

Napisano od strane

U subotu 10.oktobra 2015. godine u hotelu Opal exclusive u Bihaću priređeno je svečano uručenje FSC certifikata za održivo gospodarenje šumama ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa. Svečanom uručenju certifikata, pored predstavnika Uprave i Nadzornog odbora ŠPD-a,  prisustvovao je i kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dragan Polimanac.

Certifikat su uručili eksperti certifikacijske kuće SGS Slovakia iz Slovačke koji su tokom aprila ove godine izvršili procjenu gospodarenja državnim šumama koje obavljaju Unsko-sanske šume. Radi se o drugom ciklusu certificiranja s obzirom da se certifikat izdaje na period od pet godina i da je pomenuti cetifikat Unsko-sanskim šumama dodijeljen još 2010. godine. 

 „Uvijek je lijepo doći u ovaj dio Bosne i vidjeti kako naše kolege iz Unsko-sanskih šuma, gazduju državnim šumama. U njihovom radu vidimo prije svega veliku stručnost i profesionalizam čime zaslužuju da posjeduju ovaj značajan certifikat“ istaknuo je Bojan Đurić, procjenitelj certifikacijske kuće SGS Slovakia.  

FSC Certifikat, dokument koji izdaje međunarodno vijeće za nadzor nad šumama je svojevrsna potvrda da se šumama gospodari u skladu sa strogim ekološkim socijalnim i ekonomskim standardima.  Certifikat je od velike je važnosti za dalje uspješno poslovanje ovog preduzeća, kao i poslovanje drvoprerađivača koji od Unsko-sanskih šuma kupuju sirovinu, s obzirom da se u zemlje Evropske unije mogu izvoziti samo proizvodi izrađeni od certificiranog drveta.  

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.