ÄŒist okoliš ponovo na meti nesavjesnih građana

Napisano od strane

Nadzornim kamerama protiv skrnavitelja prirode    

ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa, pored svojih brojnih poslova i zadataka, posebnu pažnju posvećuju čuvanju, čišćenju i unaprijeđenju životne sredine. Svake godine u podružnicama ŠPD-a provede se najmanje desetak akcija čišćenja šuma i uklanjanja smeća i divljih deponija. Osim toga, poredstvom različitih medija, upute se desetine apela građanima da čuvaju okoliš od kojeg direktno zavisi kvalitet života ljudi. Uprkos svemu, barbarizam i destruktivnost ljudi spram prirode i dalje je posebno izražen. Primjere čovjekovog nedjela prema prirodi susrećemo skoro pa svakodnevno. Posljednji takav primjer evidentiran je u 5. avgusta ove godine u Podružnici “Šumarija” Cazin, u odjelu 29. Gospodarske jedinice „Mutnica“. 

Prilikom obilaska reona “Dubrava” na putnoj komunikaciji „Osredak-Brekovica“, zaposlenici ove podružnice zatekli su veću količinu bespravno odloženog smeća. Pregledom odloženog otpada nađeni su dokazi koji upućuju na počinioca ovog kaznenog djela. Radi se o  licu B.N sa prebivališten na Hukića Brdu kod Bihaća. Njegovom otkrivanju uveliko su pomogle i nadzorne kamere koje su postavljene u šumi kako bi se spriječile šumske krađe i ostali vidovi nezakonitih aktivnosti. Počinioc je priznao krivicu, kazavši da je u noćnim satima odvezao smeće u šumu. Nakon što je identifikovan počinioc ovog kaznenog djela, smeće je uklonjeno i odloženo na deponiju Meždre. 

Ovom prilikom ponovo apelujemo na sve građane, da svojim nepromišljenim djelima ne nanose štetu prirodi od koje ovisi ljudski opstanak. Nakupljeno smeće ne spaljujte i ne bacajte u prirodu, već odlažite na mjesta  koja su predviđena za to. Podsjećamo da je nepropisno odlaganje i bacanje smeća u šumu kažnjivo prema Zakonu o šumama USK-a za koje sljeduju novčane kazne od 200-1500 KM.        

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.