April, mjesec čistoće u Ključu: „Nemamo rezervnu planetu!“

Napisano od strane

ÄŒišćenja i uređenja šuma povodom globalne ekološke akcije „April mjesec čistoće“ , u Šumsko-privrednom društvu, već odavno je postala tradicija. Naši vrijedni šumari svake godine očiste ogromne šumske površine iz kojih iznesu desetine kubika različitog otpada. Tako je bilo i u subotu, 10.aprila 2021. godine u Podružnici “Šumarija” Ključ, koja je bila organizator i pokretač velike akcije uklanjanja smeća i uređenja okološa. Akcija je realizovana na području Starog Grada Ključa, Hanlovskog vrela, igrališta u Velečevu, prigradskog naselja Rejzovići, izvora rijeke Sanice i dijelovima magistralnog puta u rejonu Pudin Han – Ramići –Krasulje – Kamičak.

ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa, odnosno Podružnica “Šumarija”  Ključ, bila je nosilac i koordinator ove akcije u kojoj su učestvovala i javna preduzeća, javne ustanove te sportska i rekreativna udruženja sa područja općine Ključ među kojima su: JKP „Rad” d.o.o, JU “Općinski fond za komunalne djelatnosti i infrastrukturu, ULD „Srna-Grmeč“, Sportsko ribolovno društvo „Kajak-kanu klub“, Udruženje ljubitelja prirode „Eko-sport“, Planinarsko društvo „Lanište“, Udruženje pčelara „Pčela Ključ”, KUD „Mladost“-sekcija Sanica, Vijeće učenika MSŠ „Profesor Omer Filipović”, mjesne zajednice Ključ, Sanica, Velagići, Krasulje, Kamičak, Velečevo-Dubočani te uposlenici „Šumarije“ Ključ.

Novčana sredstva za organizaciju akcije osiguralo je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK  u iznosu od 500 KM. Pored ministarstva, akciju čišćenja podržali su i JKP “Rad” Ključ koje je osiguralo 4 radne mašine i 3 radnika, Šumarija Ključ, koja je osigurala 100 litara nafte, 4 sjekača i 8 inžinjera šumarstva, te mještani mjesnih zajednica sa radnim mašinama. Uklonjeno je oko 50 kubika otpada i očišćeno oko 2 ha površine od niskog rastinja. Podružnica “Šumarija” Ključ, ovom prilikom izražava svoju zahvalnost svima koji su prepoznali značaj ove akcije i vrijednosti zaštite životne sredine u kojoj živimo te dali svoj doprinos da grad i općina Ključ budu očišćeni od smeća i zablistaju u svoj svojoj ljepoti. „Ja se najiskrenije zahvaljujem svima koji su na bilo koji način dali svoje učešće ili podršku da ova akcija uspije. Nadamo se da će Podružnica “Šumarija”  Ključ i u narednom periodu imati podršku građana, institucija i udruženja kako bismo nastavili sa aktivnostima na čuvanju i zaštiti naših rijeka, šuma, izletišta i drugih prirodnih bogatstava.“ Izjavio je upravnik Podružnice “Šumarija” Ključ Haris Koljić.

  

Cijela aktivnost organizirana je u skladu sa važedim higijensko-epidemiološkim mjerama i zaštitom učesnika od potencijalne infekcije i zaraze virusom COVID-19.  Uspješnom realizacijom akcije čišćenja pod nazivom „April mjesec čistoće“, njeni učesnici kao dokazani ljubitelji i zaštitnici prirode poslali su poruku o vrijednostima životne sredine koja bi sve ljude trebala da motiviše da rade na zaštiti i unaprijeđenju životne sredine. „Nemamo rezervnu planetu i zato čuvajmo Zemlju i prirodu koju nismo naslijedili od naših djedova i očeva, nego smo ih pozajmili od nasih potomaka.“ ÄŒovjek i priroda su jedno. Ako ugrozimo prirodu, ugrozili smo i opstanak ljudi na zemlji.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.