Djela govore više od riječi

Napisano od strane

Realizacija šumsko-uzgojnih radova na nivou ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa, u posljednje vrijeme, odvije se veoma intenzivno.  Kao i prethodnih godina, na radovima ove vrste angažovani su uposlenici Preduzeća.  U akcije pošumljavanja, s vremena na vrijeme, uključuju se i predstavnici lokalne zajednice. Dobar primjer ovakve saradnje imamo u Bosanskom Petrovcu gdje, ovdašnja „Šumarija“ veoma često provodi različite aktivnosti sa osobljem i učenicima Mješovite srednje škole.  

.  Tako su 19. aprila ove godine, profesori i učenici drugog razreda Šumarske tehničke škole  zajedno sa uposlenicima „Šumarije“  Bosanski Petrovac,  učestvovali su u pošumljavanju na lokalitetu ŠPP „ Bosanskopetrovačko“ , tačnije u odjelu 62  Gospodarske jedinice „ Osječenica – Bos.Petrovac“.  Ovom prilikom, pored značaja i važnosti šuma,  učenici su naučili zašto se, pored sječe oštećenih, dozrelih i bolesnih stabala,  pored prirodnog  provodi i vještačko obnavljanje šuma.

Pošumljavanje, kao vrsta šumsko-uzgojnih radova  je posao koji uposlenici ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o Bosanska Krupa redovno obavljaju, pa je tako i ovom prilikom tokom proljetne sadnje,  samo na području Bosanskog Petrovca posađeno oko 55 000 sadnica crnog bora i smrče. Ovo samo po sebi dovoljno govori, posebno onima koji smatraju da se pošumljavanje u ŠPD-u veoma slabo provodi. Šume su naša budućnost i toga su itekako svjesni uposleni u Unsko-sanskim šumama, koji  trudom i zalaganjem doprinose da se šume sačuvaju za generacije koje će doći poslije nas. Umjesto riječima, naši šumari govore djelima.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.