Izvršena kontrola primjene FSCâ„¢ standarda u Unsko-sanskim šumama: Certifikatori zadovoljni zatečenim stanjem

Napisano od strane

Dobrim šumama upravljaju dobri šumari. Ovakvim riječima su eksperti međunarodne certifikatorske kompanije SGS „Košice“ iz Slovačke, često hvalili rad i stručnost zaposlenih u Šumsko-privrednom društvu „Unsko-sanske šume“ d.o.o Bosanska Krupa. Riječi hvale, procijenitelji ove kompanije ponovo su izrekli 30. marta ove godine, prilikom kontrole provedbe FSC™ cetifikata u ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa. 

Stručnosti i marljivosti naših šumara, koji se kontinuirano provodio decenijama omogućili su da ŠPD postane vlasnik prestižnog FSC certifikata za cjelokupno područje kojim gospodari državnim šumama još 2010. godine. S obzorom da se ovaj važan dokument izdaje na period važenja od 5 godina, ŠPD  je prošle godine ušlo u  treći ciklus certificiranja. Ovom prilikom, ovlašteni certifikatori izvršili su drugi kontrolni nadzor trećeg ciklusa certificiranja. Kontrolu provedbe FSC certifikata izvršili su Milan Toth u svojstvu vođe tima, Milan Stojković u svojstvu  ocjenjivača i Bojan Đurić u svojstvu supervizora. Certifikatori su na području Unsko-sanskog kantona boravili 29. i 30. marta 2022, godine kojom prilikom su izvršili uvid u dokumentaciju i stanje na terenu. Procjenitelji su izvršili pregled odjela u rejonu Plješevice, Osječenice i Kulen Vakufa u Podružnici „Šumariji“ Bihać, kao i pregled odjela u rejonu Radoča (Bužim) i Glinice (Velika Kladuša). Ovom prilikom procjenitelji su razgovarali i sa predstavnicima lokalnih zajednica.   


„Svake godine dolazimo u ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa kao bi izvršili nadzor nad provedbom standarda FSC-a.  Ovi standardi garantuju da je gospodarenje šumama društveno korisno, ekonomski opravdano i ekološki prihvatljivo. Prilikom svakog kontrolnog nadzora u Unsko-sanskim šumama, kontrolišemo poštivanje i primjenu zakona, prava radnika, saradnju sa lokalnm zajednicoma i u najmanje dvije ‘Šumarije’ izlazimo na teren i provjeravamo stanje na radilištima i u šumama, prisutne štete, održavanje puteva i vlaka, da li radnici imaju zaštitnu opremu, da li im je obezbijeđena sigurnost na poslu, provjeravamo da li su adekvatno zaštićeni izvori i vodotoci i još mnogo toga“ izjavio je Milan Toth, vođa tima za certificiranje 30. marta 2022. godine na završnom sastanku u Cazinu.

Svoje zadovoljstvo stanjem zatečenim u šumama izrazio je i supervizor Bojan Đurić: „Moji utisci sa ovogodišnje kontrole su pozitivni. I ovaj put mogli smo da vidimo lijepe i zdrave šume kojima se dobro gospodari. Dosta mladih inžinjera se aktivno uključilo u proces certifikacije i to nas čini zadovoljnim. Vidjeli smo i savjestan rad zaposlenih. Za Unsko-sanske šume imam samo pohvale i volio bih da i u budućnosti nastave raditi onako kako su radili posljednjih petnaestak godina“ izjavio je supervizor Bojan Đurić.
 

 

Jasmin Grošić

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.