Međunarodni stručnjaci potvrdili da Unsko-sanske šume pravilno i kvalitetno gospodare drŠ¾avnim šumama

Napisano od strane

Eksperti međunarodne certifikacijske kuće „SGS Slovakia“ iz Slovačke boravili su 12. i 13. aprila ove godine u Unsko-sanskom kantonu kojom prilikom su izvršili redovnu godišnju kontrolu FSC certifikata u ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa. Nakon pregleda neophodne dokumentacije i uvida u stanje na terenu, certifikatori su utvrdili sa ŠPD pravilno i odgovorno gospodari državnim šumama uvažavajući pri tom ekonomske, ekološke i socijalne principe. Certifikatori su izrazili svoje zadovoljstvo načinom na koji ŠPD upravlja državnim šumama i istaknuli su da ovo preduzeće u potpunosti zaslužuje da bude nosilac prestižnog FSC certifukata. 

„Ovaj certifikat koji nam je dodijeljen predstavlja na neki način krunu uspješnog dugogodišnjeg gospodarenja ovog preduzeća državnim šumama. Da bi se dobio ovaj važan dokument nije dovoljno pravilno gospodariti šumama godinu ili dvije, već decenijama. Ovaj certifikat nama prestavlja određenu satisfakciju za ono što mi radimo, ali i veliku obavezu, jer da bi se certifikat održao potrebno je uložiti ogroman trud“, kazao je Mensud Tuzlak, izvršni direktor za oblast šumarstva u Unsko-sanskim šumama.

FSC certifikat donosi određenu korist i drvoprerađivačima koji kupuju sirovinu od Unsko-sanskih šuma , iz razloga što im omogućuje da svoje proizvode lakše plasiraju na inostrana tržišta, s obzirom da se u zemlje Evropske unije mogu izvoziti samo proizvodi izrađeni od certificiranog drveta.  

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.