Olujno nevrijeme uzrokovalo velike štete u šumama

Napisano od strane

Snažno olujno nevrijeme koje je 11. i 12. decembra 2017. godine pogodilo područje Unsko-sanskog kantona, uzrokovalo je velike štete kako na šumskim površinama, tako i na objektima. Najveće štete zabilježene su u državnim šumama na području Pogon gospodarenja za općinu Bosanska Krupa. U rejonu Tubana u odjelima 98,99 i 100 Gospodarske jedinice „Risovac-Krupa“ snažan vjetar izvalio je i polomio veći broj stabala jele i smrče. Štete na objektima nisu primjećene.  

Ništa manje nisu ni štete na šumskim površinama u rejonu Pršinih uvala na Plješevici u  Podružnica “Šumarija” Bihać i to u odjelima 24,42,66,68,75 i 76, gdje je primjećeno na desetine izvaljenih stabala jele i bukve. Pored štete na šumama u ovoj podružnici evidentirano je i oštećenje krova na nekoliko objekata.  U Bosanskom Petrovcu štete su manje i evidentirane su u rejonu Tavana u odjelima 53/1,88,90,110,111,126,127,128.  G.J “Osječenica-Bosanski Petrovac“ gdje je primjećen znatan broj  izvaljenih i polomljenih stabala. U ovoj podružnici nisu primjećene štete na građevinskim objektima.

U  Podružnica “Šumarija” Cazin evidentiran je znatan broj izvaljenih stabala u odjelu 79. G.J „Gomila“, dok šteta na objektima nije bilo.  U  Podružnici “Šumarija” Sanski Most snažan vjetar raskrio je krov na garaži u Zdeni, dok su u šumama primjetne štete u vidu izvala i lomova. Kako saznajemo od upravnika ove podružnice, štete uzrokovane snažnim vjetrom posebno su izražene u kulturama. U  Podružnici “Šumarija” Ključ štete su evidentirane u rejonu Laništa gdje je u nekoliko odjela primjećeno više izvaljenih i polomljenih stabala.

S obzirom da je na terenu, posebno u višim predjelima prisutan snijeg koji otežava kretanje, trenutno nije moguće napraviti tačnu procjenu o štetama izazvanim olujnim nevremenom. Potpunu informaciju o obimu i visini štete saznaćemo nakon što se steknu uvjeti i komisija za procjenu štete iziđe na teren i izvrši uviđaj o stanju u šumama pogođenim nevremenom.  

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.