Počelo Evropsko takmičenje šumara u nordijskom skijanju

Napisano od strane

U organizaciji Udruženja šumarskih inžinjera i tehničara Federacije Bosne i Hercegovine (UŠIT FBiH), JP „Sarajevo šume“ i KJP „ZOI 84“, na planini Igman na olimpijskim stazama za nordijsko skijanje, od 05-11. februara 2023. godine održava se Evropsko takmičenje šumara u nordijskom skijanju – EFNS (European forester's competition in nordic skiing). Generalni pokrovitelj takmičenja je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. Radi se o pedeset trećem po redu natjecanju iz biatlona i skijaškog trčanja za šumare koje se održava na Olimpijskom nordijskom centru Igman – Veliko Polje, iznad Sarajeva. Učešće u organizaciji ovog takmičenja, jednim dijelom, uzelo je i ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa sa devet članova od čega četiri sudije i pet volontera.
 

Na programu su individualna takmičenja klasičnim i slobodnim stilom skijaškog trčanja kao i takmičenja u štafeti. Takmičari su podeljeni u starosne kategorije u muškoj i ženskoj konkurenciji. Mlađi takmičari voze trke u skijaškom trčanju, dok starije kategorije imaju uključeno i gađanje na biatlon strelištu. Staze za takmičenje su dužine 3,3 km, 4,0 km i 5,0 kilometara.

Takmičenje šumara u nordijskim disciplinama je prvi put održano 1969. godine u Todtnau, Schwarzwald u Nemačkoj. Od tada do danas, svake godine ovo se takmičenje održava i okuplja ne samo šumare. Pored njih na trkama mogu učestvovati osobe zaposlene u šumarskim preduzećima i drvoprerađivačkoj industriji, penzionisani bivši radnici šumarskih/drvoprerađivačkih preduzeća, studenti i učenici iz sektora šumarstva i ekologije, vlasnici šuma, osobe koje su završili studije ili obrazovanje u sektoru šumarstva i ekologije, drvosječe i članovi porodica svih ovih grupa. Na ovogodišnjem takmičenju iz nordijskog skijanja učešće je uzelo oko šesto učesnika.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.