Pošumljavanjem protiv klimatskih promjena

Napisano od strane

ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa, od svog osnivanja do danas, gaji dobre odnose i saradnju sa lokalnom zajednicom koja se, između ostalog, ogleda u brojnim aktivnostima koje  zajednički poduzimaju. Jedna od njih je i učešće društvene zajednice u unaprjeđenju i zaštiti šuma i životne sredine. Nije rijedak slučaj da u akcijama pošumljavanja koje organizira ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa, učestvuju i predstavnici lokalne i šire društvene zajednice. Takav primjer zabilježen je u subotu 30. oktobra 2021. godine u Podružnici “Šumarija” Bihać gdje su predstavnici Planinarskog društva „Plješevica“ i Vijeće učenika srednjih škola i studenti Biotehničkog fakulteta iz Bihaća  učestvovali u akciji pošumljavanja u rejonu Džakulinke na planini Plješevici. Ovom prilikom, u odjelu 60. Gospodarske jedinice „Plješevica“ zasađeno je 1000 sadnica smrče. Za potrebe ove akcije pošumljavanja, Zavod prostornog uređenja iz Bihaća obezbijedio je količinu od 700 sadnica, dok je UNDP (Program Ujedinjenih naroda za razvoj) obezbijedio količinu od 300 sadnica smrče.  
    

Kako saznajemo od Sabine Biščević, stručnog saradnika za energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i klimatske promjene iz Zavoda prostornog uređenja Bihać, akcija je nastavak inicijative za očuvanje okoliša i borbe protiv klimatskih promjena: „Danas sam ispred grada Bihaća u akciji pošumljavanja. Akcija je nastavak inicijative za samostalnu i održivu budućnost, što je ustvari projekat UNDP-a i lokalne zajednice grada Bihaća. Inicijativa ima za cilj da široj lokalnoj zajednici ukaže na potrebu zaštitu okoliša i nastavka borbe protiv klimatskih promjena. Inicijativu provodi UNDP u saradnji sa sa šesnaest partnerskih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini a namjera je da se zasadi 100.000 sadnica na području cijele države. U aktivnosti koju trenutno provodimo podršku nam pruža ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa. To je samo nastavak saradnje sa njima koju ćemo i u budućnostri ostvarivati i koja će potrajati. Akciji su se odazvali planinari planinarskog društva Plješevica, vijeće učenika srednjih škola, studenti biotehničkog fakulteta.“ Izjavila je Sabina Biščević.

Sabina Biščević

 Emir Delić

      
Akciju pošumljavanja podržali su i aktivisti nevladine organizacije „Centar za održivi razvoj“: „Zadovoljstvo nam je učestvovati u akcijama pošumljavanja koje organizuje ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa. Kao aktivista nevladine organizacije Centar za održivi razvoj, još od studentskih dana, učestvovao sam  u raznim aktivnostima koje su provodile Unsko-sanske šume. Ovdje bih izdvojio terenske nastave koje su za studente bile od posebnog značaja. Dobre odnose i saradnju održavaćemo i u budućnosti. Aktivnosti koje provodi ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa a koje se tiču zaštite životne sredine, biodiverziteta na Plješevici i svim područjima koje Unsko-sanke šume pokrivaju, mi ćemo nastaviti pomagati i podržavati.“ Naveo je Emir Delić, mladi inžinjer šumarstva i aktivist nevladine organizacije „Centar za održivi razvoj“.  

„Drago mi je da sam danas, zajedno sa Vijećem učenika srednjih škola u akciji pošumljavanja na našoj Plješevici i što dajemo doprinos u očuvanju i unaprijeđenju životne sredine. Jako mi je bitno da su se učenici odazvali ovoj akciji što dokazuje da su spoznali važnost društvenog angažmana. S obzirom da su učenici odlučili da jedan dan vikenda provedu na pošumljavanju, dovoljno govori o njihovoj svijesti o važnosti zaštite naših šuma i prirode.“ Izjavila je Orhana Ćoralić, profesor i koordinator vijeća učenika Elektrotehničke škole u Bihaću. Budućnost naše životne sredine zavisiće ponajviše od svijesti mladih i nadolazećih generacija. Ukoliko najmlađi razviju svijest da život na zemlji zavisi od zdrave prirode, time će i opstanak ljudi biti manje upitan. „Našim učešćem u akcijama pošumljavanja, želimo da podstaknemo mlade da nam se pridruže. Kako  priroda zavisi od nas, isto tako i mi zavisimo od zdrave prirode i moramo je čuvati za sve one koji će doći poslije nas!“ istakla je predsjednica Vijeća učenika Elektrotehničke škole u Bihaću Aldijana Džinović.

Orhana Ćoralić
   
 Aldijana Džinović

Stručnu pomoć prilikom pošumljavanja pružao je tehnolog za uzgoj i zaštitu šuma u Podružnici “Šumarija” Bihać Jasmin ÄŒavkić, diplomirani inžinjer šumarstva. Prema njegovim riječima, jesenje pošumljavanje u Podružnica “Šumarija”  Bihać već je otpočelo i trenutno se vrši sadnja četinarskih sadnica, jer vremenski uslovi još ne dozvoljavaju sadnju lišćara. Prema Planu šumsko-uzgojnih radova, Podružnica “Šumarija”  Bihać, ove jeseni pošumiće oko 17 hektara gdje će biti zasađena 41.500 sadnica smrče i bukve. Do sada je već zasađeno 16.500 sadnica, a preostala količina bit će zasađena u naredna dva mjeseca. 

Autor: Jasmin Grošić

 

 

smrtovnice Osmrtnice

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.