PodrŠ¾imo čistu i zdravu Š¾ivotnu sredinu, a ne one koji je zagađuju i uništavaju

Napisano od strane

Svake godine zaposlenici ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa organiziraju i provode brojne ekološke aktivnosti u svim općinama Unsko-sanskog kantona. Jedna od ekoloških akcija realizirana je u  srijedu 22. januara 2020. godine, u rejonu Ostrošca na putnoj komunikaciji Cazin-Bihać. Akciju u kojoj je prikupljeno više od 200 vreća različitog otpada, proveli su zaposlenici  Podružnice “Šumarija” Cazin. Svoj doprinos u akciji dali su i radnici JKP “ÄŒistoća” Cazin, koji su prikupljeni otpad odvezli na deponiju. Neprovođenje odgovarajuće kaznene politike i indolentnost nadležnih organa utiču na povećano zagađenje našeg okoliša. Nesavjesni pojedinci svojim postupcima nanose ogromnu štetu prirodi, i zbog svog štetnog djelovanja, ne samo da ne nailaze na osude javnosti i bivaju kažnjeni, već budu podržani od nekih medija i prikazani kao žrtve.

Sličnih primjera imali smo u posljednje vrijeme kada su nadležni sudski organi kaznili novčanom, odnosno, zatvorskom kaznom neke šumokradice, a mediji i javnost, ne samo da nisu osudili krivca, nego su mu dali i bazrezervnu podršku. Zbog takvog ponašanja javnosti, danas imamo ogroman broj zagađenih izvorišta vode, uništene šume i znatne površine kontaminiranog zemljišta. 

Potrebno je da podržimo čistu i zdravu prirodu, a ne one koji prirodu uništavaju. Apelujemo na sve građane da se priduže ljubiteljima prirode u njihovom nastojanju da unaprijede i sačuvaju okoliš, te da prestanu sa ružnom i štetnom navikom bacanja smeća u prirodu. Pozivamo sve ljude da se prema prirodi napokon počnu odnositi s velikom pažnjom i poštovanjem, kao što bi se odnosili prema najvrijednijem i najdražem dijelu svoje imovine. ÄŒuvajmo okoliš, jer njegovim onečišćenjem stvara se ružna slika o našem društvu, državi, kao i nama samima, te povećava rizik od izbijanja opasnih bolesti.  
 

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.