Proizvodnja u Š PD-u i dalje paralizovana, nastavlja se sa čišćenjem puteva

Napisano od strane

Zbog snježnog nevremena i niskih temperatura, koji su početkom februara ove godine pogodili područje Unsko-sanskog kantona, proizvodnja u ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa obustavljena je još 5. februara 2018. godine. S obzirom da je visina snježnog pokrivača i dalje velika, proizvodnja šumskih drvnih sortimenata moraće da sačeka povoljnije vremenske uslove. Ipak, pripreme za nastavak proizvodnje odvijaju se u skoro svim podružnicama.  Podružnica “Šumarija” Bihać , danas je otpočela sa čišćenjem puteva, kako bi se omogućio pristup bližim lagerima. Snijeg u ovoj podružnici i dalje je ekstremno visok i u rejonu Hrgara i Lipe iznosi oko 150 centimetara. 

U  Podružnici “Šumarija” Bosanski Petrovac, u kojoj je stanje također zabrinjavajuće, već se otpočelo sa čišćenjem putnih pravaca prema radilištima Smoljana, Kevin do i Ponorac. Kako saznajemo od upravnika podružnice, u narednih nekoliko dana,  pokušaće se omogućiti pristup međustovarištima u odjelima 43, 44 i 50 Gospodarske jedinice „Grmeč-Bosanski Petrovac“.  Najkritičnije stanje trenutno je u  Podružnici “Šumarija” Ključ gdje visina snijega još iznosi najmanje 160 cm,  što potpuno onemogućava izvođenje bilo kakvih radova. Sa čišćenjem puteva u ovoj podružnici još se ne može otpočeti, s obzirom da se ionako visok snijeg u međuvremenu zaledio.

Proizvodnja šumskih drvnih sortimenata onemogućena je i u Pogonu gospodarenja za općinu Bosanska Krupa,  gdje visina snježnog pokrivača iznosi 150 cm. Svi putevi su neprohodni. Zaposlenici Pogona trenutno pokušavaju očistiti put do radilišta Turske vode, kako bi se omogućio pristup bar manjim vozilima do lagera u odjelima 28/1 i 31 Gospodarske jedinice „Risovac- Krupa“.

Šumski kamionski putevi neprohodni su i u  Podružnica “Šumarija” Cazin,  gdje visina snijega iznosi oko 50 cm. Kako se u ovoj podružnici ne nalaze veće zalihe šumskih drvnih sortimenata, sa čišćenjem puteva krenuće se naredne sedmice.

U  Podružnici  “Šumarija” Sanski Most proizvodnja je i dalje onemogućena,  zbog snijega čija visina iznosi 60 cm u nižim, i preko 100 cm u višim predjelima. Prošle sedmice, otprema u ovoj podružnici odvijala se smanjenim intenzitetom, tako da je za potrebe građanstva otpremljeno 20 m3 lišćarskog cijepanog drveta. Zbog snijega koji je u proteklih nekolko dana dodatno napadao, otprema drvnih sortimenata trenutno je onemogućena. Putni pravci u ovoj podružnici još nisu potpuno prohodni i na njihovom se čišćenju radi. Kako doznajemo od pomoćnika upravnika  Podružnice “Šumarija” Sanski Most, u narednoj sedmici, biće omogućen transport drvnih sortimenata za kamione bez prikolica.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.