Ptice u borbi protiv potkornjaka

Napisano od strane

Kao jednu od novih eksperimentalnih metoda u borbi protiv potkornjaka,  ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa uvodi mjere suzbijanja potkornjaka pomoću ptica. Neke vrste ptica kao što su : brgljezi, zebe, sjenice, djetlići, crvendaći i pastirice poznati su kao prirodni neprijatelji potkornjaka koji mogu u znatnoj mjeri reducirati njihov broj.
Da bi neke vrsta ptica koje se hrane potkornjacima privukli i zadržali u šumama koje su pogođene napadom ovog štetnika, zaposlenici Sektora za ekologiju i  Podružnice “Šumarija” Bosanski Petrovac  u četvrtak 07.juna ove godine počeli su da postavljaju drvene kućice za ptice. 

 Područje Unsko-sanskog kantona, već duži niz godina pogođeno je sušenjem četinarskih šuma koje urokuje prenamnoženje potkornjaka. Jelove i smrčeve šume na području kojim gospodari „Šumarija“ Bosanski Petrovac posebno su  izložene napadu ovog štetnika na čijem suzbijanju se poduzimaju brojne mjere i aktivnosti. Sanitarna sječa vrši se u oko dvanaest odjela, a postavljaju se i brojne feromonske klopke kojih je samo na području ove šumarije postavljeno 125 koje pokrivaju površinu od 80 odjela.  Kao jednu od novih eksperimentalnih metoda u borbi protiv potkornjaka,  ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa uvodi mjere suzbijanja potkornjaka pomoću ptica. Neke vrste ptica kao što su : brgljezi, zebe, sjenice, djetlići, crvendaći i pastirice poznati su kao prirodni neprijatelji potkornjaka koji mogu u znatnoj mjeri reducirati njihov broj.

Da bi neke vrsta ptica koje se hrane potkornjacima privukli i zadržali u šumama koje su pogođene napadom ovog štetnika, zaposlenici Sektora za ekologiju i  Podružnice “Šumarija” Bosanski Petrovac  u četvrtak 07.juna ove godine počeli su da postavljaju drvene kućice za ptice. Od planiranih pedeset, do sada je postavljeno oko dvadeset kućica u rejonu Crnog vrha, Bravskog i Roginovca, s obzirom da su to područja koja su najviše pogođena napadom potkornjaka. Postavljeno je i nekoliko hranilica.

Postavljanjem kućica i hranilica za ptice bit će omogućeno da se neke vrste tu stalno nastane, prežive surov prirodni okoliš i lakše podignu buduće generacije ptica. Sve kućice su izgrađene u šumarskoj radionici koja djeluje pri Sektoru za ekologiju i zaštitne šume. Za kućice i hranilice koje se postavljaju na terenu upisuje se tačna lokacija kako bi se mogla vršiti redovna kontrola i praćenje nastanjivanja ptica. Nakon eksperimentalne faze, ukoliko bi se pokazali dobri rezultati, kućice za ptice bit će postavljene i na područjima ostalih šumarija koji imaju problem sa sušenjem četinarskih šuma.   

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.