Snijeg paralizirao proizvodnju u Unsko-sanskim šumama

Napisano od strane

Obilne snježne padavine koje su 20/21. januara 2023. godine pogodile područje Unsko-sanskog kantona, nepovoljno su se odrazile na proizvodnju šumskih drvnih sortimenata. Posebno teško stanje zabilježeno je u  Podružnici “Šumarija” Sanski Most gdje visina snježnog pokrivača, u predjelima sa većom nadmorskom visinom, iznosi više od osamdeset centimetara. Proizvodnja šumskih drvnih sortimenata u ovoj, kao i u većini ostalih podružnica u potpunosti je paralizirana. Šumski kamionski putevi neprohodni su zbog visokog snijega i na njihovom čišćenju angažirana je Podružnica “Građenje, mehanizacija i održavanje” Bosanski Petrovac, koja čisti puteve u Gospodarskoj jedinici „Grmeč – Palanka“ na pravcima Lušci Palanka – Dorića put i Klenovac – Mijačica.  

Slično stanje zabilježeno je i u Podružnici “Šumarija” Bihać,  gdje visina snijega varira ovisno od terena. Tako je na radilištu „Hrgar“ izmjereno preko 70, a na radilištu Uilica oko 50 centimetara snijega. Zbog ovakvog stanja obustavljena je proizvodnja u radilištima izuzev u nekim odjelima Gospodarske jedinice „Osječenica – Kulen Vakuf“, gdje lokalno stanovništvo vrši prorede u izdanačkim šumama. Šumski kamionski putevi u ovoj podružnici, većim dijelom su neprohodni. Izuzetak je radilište Hrgar prema kojem su prohodni putevi i gdje se očekuje da će se naredne sedmice krenuti sa otpremom šumskih drvnih sortimenata.   

Visina snježnog pokrivača veoma je visoka i na području „Šumarije“ Bosanski Petrovac, gdje na radilištima u Grmeču iznosi oko 70 centimetara. Svi šumski kamionski putevi su zatrpani izuzev u Gospodarskoj jedinici „Osječenica – Kulen Vakuf“ gdje se u rejonu Prkosa vrši otprema drvnih sortimenata. Zbog visokog snijega koji se kreće od 20 do 50 centimetara koliko je izmjereno na radilištima u Turskim vodama i Torovinama (Bjelajske uvale), proizvodnja je obustavljena i na radilištima Pogona gospodarenja za općinu Bosanska Krupa. Šumski kamionski putevi prohodni su do nekih objekata rada a njihovo čišćenje bit će nastavljeno kako bi se u što skorije vrijeme moglo krenuti sa proizvodnjom. 

Proizvodnja je u potpunosti obustavljena i u Podružnici “Šumarija” Cazin gdje visina snijega iznosi od 40 do 60 centimetara, zavisno od radilišta. Šumski putevi u ovoj podružnici su u potpunosti neprohodni, a sa njihovim čišćenjem kreće se od 30. januara kako bi se omogućila otpreme šumskih drvnih sortimenata. U  Podružnici “Šumarija” Ključ, zbog snijega koji je na višim predjelima poput Laništa napadao oko 40 centimatara, proizvodnja je u potpunosti obustavljena. Sa čišćenjem puteva u ovoj podružnici krenuće se od 30. januara kako bi se omogućila otprema šumskih drvnih sortimenata. Obilne snježne padavine u većini slučajeva izazivaju i određene šumske štete o kojima, zbog onemogućenog kretanja na terenu, nemamo dovoljno saznanja. Informacije o eventualnim štetama bit će objavljene nakon što se izvrši pregled šuma.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.