Šumsko-uzgojni radovi premašili sva očekivanja

Napisano od strane

strucni kolegij bihac

U ponedjeljak 15. marta 2024. godine u Podružnici “Šumarija” Sanski Most održana je četvrta redovna sjednica Stručnog kolegija ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa. Glavnina sjednice protekla je u razmatranju Izvještaja proizvodnje i šumsko-uzgojnih radova, a bilo je i riječi o certificiranju u ŠPD-u. Članovi stručnog kolegija izrazili su svoje zadovoljstvo realizacijom Plana proizvodnje i šumsko uzgojnih radova. Pošumljavanje goleti i popunjavanje šuma za period januar-mart 2024. godine izvršeno je na površini od 193,55 ha što predstavlja indeks izvršenja od 195%. Direktor ŠPD-a Haris Koljić zajedno sa najbližim saradnicima nije krio svoje zadovoljstvo. „Koliko uspješno je izvršena faza pošumljavanja najbolje govori podatak da je u prošloj 2023. godini pošumljeno ukupno 350.000 sadnica, dok je ove 2024. godine u proljetnoj sezoni, odnosno, u samo prva tri mjeseca, pošumljeno 311.000 sadnica različitih šumskih vrsta, što predstavlja izvršenje skoro cijelog Plana pošumljavanja za 2024. godinu. Pošumljavanje i ostali šumsko-uzgojni radovi, jednostavno su premašili sva naša očekivanja“ Izjavio je direktor Koljić.

Članovi Stručnog kolegija nisu krili ni zadovoljstvo sa ostvarenim rezultatima u proizvodnji šumskih drvnih sortimenata. Plan proizvodnje ze period januar-mart 2024. godine uspješno realiziran u svim fazama. Sječa drvnih sortimenata izvršena je sa 125 %. Od planiranih 62.727 m3 usječeno je 78.369 kubika. Faza izvoza realizirana je sa 119 %. Od planiranih 62,727 m3 izvezeno je 74.343 kubika. Otprema drvnih sortimenata također je bila uspješna i njen indeks ostvarenja iznosi  97 %. Od planiranih 62.727 m3 otpremljeno je 60.556 kubika svih drvnih sortimenata.  

Nakon što je detaljno razmotren Izvještaj proizvodnje i šumsko-uzgojnih radova, te usaglašene buduće aktivnosti koje bi vodile ka uspješnom poslovanju preduzeća i uspješnoj realizaciji Plana rada i poslovanja ŠPD-a, govorilo se i o skoroj posjeti eksperata certifikacijske agencije „SGS Košice“ iz Slovačke. Procjenitelji ove agencije će u periodu od 23.-26. aprila 2024. godine izvršiti kontrolu provedbe FSC® standarda na području kojim državnim šumama gospodare Unsko-sanske šume. Tim povodom, prisutnim rukovodiocima date su odgovarajuće upute kako bi spremno dočekali dolazak  certifikatora. Stručni saradnik za certificiranje ŠPD-a Sabahudin Solaković, tim povodom naglasio je da je sve spremno za dolazak certifikatora, i da s razlogom očekuje da će Unsko-sanske šume i u narednim godinama biti vlasnik prestižnog FSC cetifikata, kojim potvđuju da znaju i mogu pravilno gospodariti šumskim resursima koje predstvaljaju najveće prirodno bogatstvo naše zemlje.

Zadnja izmjena: 17. 04. 2024.