U ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa obilježeni Dani evropskih šuma

Napisano od strane

U ŠPD U svrhu promocije sektora šumarstva i upoznavanja javnosti sa doprinosom šuma u zaštiti okoliša i razvoju privrede i društva u Evropi, na 5. ministarskoj konferenciji o zaštiti šuma u Evropi održanoj prošle godine u Varšavi (Poljska) , odlučeno je da se period od 20-24. oktobra proglasi „Danima evropskih šuma“. Ovaj datum značajan za promociju šumarstva, prigodno je obilježen i u ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o. Bosanska Krupa.
U svrhu promocije sektora šumarstva i upoznavanja javnosti sa doprinosom šuma u zaštiti okoliša i razvoju privrede i društva u Evropi, na 5. ministarskoj konferenciji o zaštiti šuma u Evropi održanoj prošle godine u Varšavi (Poljska) , odlučeno je da se period od 20-24. oktobra proglasi „Danima evropskih šuma“. Ovaj datum značajan za promociju šumarstva, prigodno je obilježen i u ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o. Bosanska Krupa.

Tako je na primjer , u Podružnici „Šumarija“ Bosanski Petrovac , u kojoj već izvjesno vrijeme postoji tradicija obilježavanja značajnih datuma vezanih za šumarstvo i okoliš, izvedena akcija pošumljavanja u odjelu 62. G.J „Osječenica-Bos.Petrovac“. Ovoj akciji odazvalo se 57 zaposlenika Šumarije koji su zasadili oko 4.000 sadnica crnog bora. Istovremeno preostali dio zaposlenika obavljao je svoje redovne djelatnosti na otpremi i primci šumskih drvnih sortimenata.

I Podružnica “Šumarija” Bihać, povodom Dana evropskih šuma, organizovala je 18.10.2008 godine, jednodnevni izlet na planinu Plješevicu sa učenicima šestih, sedmih i osmih razreda, bihaćke OŠ „Prekounje“. Ovaj izlet dogovoren je ranije prilikom jednog od predavanja koja je „Šumarija“ Bihać organizovala za učenike ove škole, kako bi im pomogli da prošire svoja znanja o šumama i njihovom značaju za zdravu okolinu.

Bihaćki osnovci posjetili su lokalitet „Duga luka“, gdje je u toku obnova turističkog centra a potom su posjetili izvor vode „Živulja“, gdje su vidjeli i živi fosil „triton“, koji potiče još iz ledenog doba a koji je pokazatelj čistoće vode. Djeca su pokazala interesovanje za šumske kulture, te biljni i životinjski svijet naših šuma, a njihovi nastavnici uz pomoć zaposlenika „Šumarije“ Bihać potudili su se da svojim odgovorima zadovolje učeničku znatiželju.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.