U toku deminiranje miniranih odjela na Laništu

Napisano od strane

Iako je prošlo već dvadeset i šest godina od završetka ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, mine i neeksplodirana ubojita sredstva i dalje predstavljaju velik problem. Taj problem postaje izraženiji ako minska polja nisu adekvatno obilježena, ako se nalaze u blizini naselja, izletišta i radilišta. Sličan problem nalazimo u općini Ključ, u rejonu Laništa, kojeg rado posjećuju izletnici, šumari i šumski radnici, koji tu svakodnevno vrše svoje poslove i obaveze. Kako bi se riješio dugogodišnji problem uklanjanja mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava na ovom području, još 23. jula 2021. godine otpočelo se sa aktivnostima i radovima na deminiranju terena u Podružnici “Šumarija” Ključ u odjelima 4,5,105 i 106 Gospodarske jedinice „Šiša – Palež“ na ukupnoj površini od 48 hektara. 

 


Deminiranje terena vrši MDDC (Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini). Pregled terena i uklanjanje mina svakodnevno vrši tim od deset ljudi među kojima je osam deminera, vođa tima i medicinar, koji bi svoj zadatak trebali završiti do kraja septembra ove godine. Uklanjanjem mina iz miniranih odjela, stvaraju se uslovi za bezbjednim gospodarenjem šumama i vršenjem neophodnih radova. 

Nakon što se pregleda i posljednji kvadratni metar minirane površine i uklone eventualno pronađena minsko-eksplozivna sredstva, pristupiće se planiranoj sanitarnoj sječi u odjelima koji, osim što su ranije bili izloženi djelovanju štetnih insekata, u febrauru ove godine pretrpjeli i određene štete koje je uzrokovao snijeg i led. Uklanjanje mina u rejonu Laništa, pored zaposlenika Unsko-sanskih šuma, od velikog je značaja za sve izletnike i ljubitelje prirode koji će moći izići u prirodu i diviti se njenoj ljepoti bez bojazni za svoju bezbjednost.


Jasmin Grošić

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.