U Unsko-sanskim šumama obiljeŠ¾en Dan planete Zemlje

Napisano od strane

Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila svake godine u cilju podizanja svijesti svjetske populacije o problemima vezanim za globalno onečišćenje okoliša, ali i pronalaska najboljih rješenja za njegovu zaštitu. Obilježavajući Dan planete Zemlje, neophodno je da razmislimo o važnosti šuma, ne samo u smislu ublažavanja i prilagodbe na klimatske promjene, već i o njihovom značaju za očuvanje biodiverziteta i dobrobiti ljudi.

Cijelo čovječanstvo se oslanja na bogatstvo prirodnih resursa i usluge koje pružaju šumski ekosistemi. Tema Dana planete Zemlje 2022. je “INVESTIRAJ U NAŠU PLANETU”, koja se prvenstveno fokusira na posljedice klimatskih promjena na Planeti koje svi već osjećamo, kao i na napore koji se ulažu u svijetu u cilju njihovog ublažavanja. Povodom Svjetskog dana planete Zemlje, ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa organizovale su u više podružnica akcije čišćenja šuma, uklanjanja smeća i pošumljavanje. Posebno su bile zapažene aktivnosti koje je poduzela Podružnica “Šumarija” Bihać i Podružnica „Šumarija“ Ključ.

Uposlenici Sektora za ekologiju i zaštitne šume i Podružnica „Šumarija Bihać organizovali su akciju čišćenja na području Plješevice, tačnije od „Šumarskog doma“ na Plješevici koji je devastiran i zapaljen 2019.godine od strane migranata, te je ovo područje i dalje ruta kojom prolaze migranti i svakodnevno odlažu otpad. Ovom prilikom sakupljena je veća količina različitog ambalažnog otpada.

Podružnica „Šumarija“ Ključ organizovala je druženje i pošumljavanje na lokalitetu Lanište u odjelu 61 GJ „Ošljak-Golaja“ u suradnji sa JU Osnovna škola „Velagići“. Ispred učesnika PŠ Ključ druženju i pošumljavanju su učestvovali mr.Nevzad ÄŒarkić, dipl.ing.šum. i Tehvid Koljić, šum.teh. ispred JU Osnovna škola „Velagići“ prisustvovali su nastavnik Sadik Velić i učenici 9. razreda. Učenicima je održano edukativno predavanje o važnosti pošumljavanja, te razvijanju svijesti o ekološkim problemima, kao i praktičan primjer sadnje sadnica bukve. Ovom akcijom se želi upozoriti na ključnu ulogu šuma u očuvanju svijeta kakvog poznajemo i na njihovu višestruku korist. 

„ÄŒuvajmo Zemlju čuvajući naše šume!“  

Pripremili: Referenti za ekologiju i zaštitne šume

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.