Uklonjen opasan hemijski otpad

Napisano od strane

Opasan hemijski otpad koji je prije desetak dana odložen u rejonu Tihotine kod Bihaća uklonjen je danas u prisustvu predstavnika ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa, Kantonalne uprave za šumarstvo i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Uklanjanje opasnog otpada izvršila su stručna lica preduzeća „Grioss“ d.o.o Grude koji su ovlašteni za trgovinu, reciklažu i uklanjanje opasnih materija. 

Nakon uklanjanja otpada, stručna lica firme „Grioss“  iz Gruda,  na mjestu gdje se nalazio opasan otpad posuli su sredstvo za neutraliziranje štetnih hemikalija.

Podsjećamo da su prošle sedmice  na  šumskom zemljištu u rejonu Tihotine kod Bihaća u odjelu 57. Gospodarske jedinice „Risovac-Bihać“, nepoznata osoba ili više njih, odložili oko dvije stotine kilograma opasnog otpada neposredno uz šumski put.

Odloženi otpad sačinjavaju različite vrste hemikalija poput raznih vrsta kiselina, baza, soli te plinova u zatvorenim bocama pod pritiskom. Kantonalni inspektor zaštite okoliša je, protekle sedmice zajedno sa predstavnicima Unsko-sanskih šuma i kantonalnim komunalnim inspektorom, izvršio uvid u stanje na terenu i sačinio zapisnik o inspekcijskom nadzoru.

Cijeli slučaj je prijavljen policiji koja intenzivno traga za licima koja su odložila opasan otpad. Pripadnici MUP-a USK-a obilježili su mjesto gdje su odložene opasne hemikalije postavljanjem traka upozorenja o zabrani pristupa lokalitetu. Zbog hitnosti postupanja zapisnički je naloženo Šumsko privrednom društvu  „Unsko-sanske šume“  da do 04. jula ove godine izvrši uklanjanje i zbrinjavanje nepravilno odloženog opasnih materija, a što je danas i urađeno.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.