Šumarijada 2007. u Bos. Petrovcu

Napisano od strane

Šumarijada 2007. u Bos. PetrovcuŠumsko-privredno društvo «Unsko-sanske šume» d.o.o. Bosanska Krupa organizator je treće po redu jedinstvene manifestacije pod nazivom «Šumarijada 2007» koja će se održati u petak i subotu 7. i 8. septembra ove godine na stadionu Fudbalskog kluba “Mladost” u Bosanskom Petrovcu. Sadržaj manifestacije sačinjavaju takmičenja u šumarskim i sportskim disciplinama te kulturno-zabavni program. Takmičenje šumskih radnika u šumarskim i sportskim disciplinama stara je tradicija koja se održavala na prostorima bivše države, ali je prekinuta agresijom na BiH. Ova praksa zadržala se jedino u “Unsko-sanskim šumama” i zbog toga je jedinstvena na prostorima Bosne i Hercegovine.
Šumsko-privredno društvo «Unsko-sanske šume» d.o.o. Bosanska Krupa organizator je treće po redu jedinstvene manifestacije pod nazivom «Šumarijada 2007» koja će se održati u petak i subotu 7. i 8. septembra ove godine na stadionu Fudbalskog kluba “Mladost” u Bosanskom Petrovcu. Sadržaj manifestacije sačinjavaju takmičenja u šumarskim i sportskim disciplinama te kulturno-zabavni program. Takmičenje šumskih radnika u šumarskim i sportskim disciplinama stara je tradicija koja se održavala na prostorima bivše države, ali je prekinuta agresijom na BiH. Ova praksa zadržala se jedino u “Unsko-sanskim šumama” i zbog toga je jedinstvena na prostorima Bosne i Hercegovine. Namjera ŠPD-a je da Šumarijada poprimi jedan viši oblik te da se već naredne godine organizuje na nivou Federacije BiH.

Ovogodišnja šumarijada započeće 7. septembra u 18 sati defileom takmičara kroz Bosanski Petrovac a nastaviće se druženjem šumara uz logorsku vatru i kulturno-zabavni program. U subotu 8. septembra, već od 8 sati započeće takmičenja u šumarskim i sportskim disciplinama koja će potrajati sve do 20 sati za kada je predviđena dodjela nagrada i priznanja, zatvaranje takmičenja te kulturno zabavni program. Na ovogodišnjoj Šumarijadi, učesnici takmičenja moći će poakazati svoja znanja i vještine u sljedećim šumarskim disciplinama: usmjereno obaranje stabla, precizno prerezivanje, kombinovani rez, kresanje grana, sklapanje motorne pile, presijecanje sjekirom, brzina presijecanja “amerikankom”, modeliranje pilom i sjekirom, brzina utovara, prenosa, istovara i slaganja drveta pomoću samaraških konja te izbor najboljeg samaraškog konja.

Od sportskih disciplina bit će zastupljeno bacanje kugle ili kamena, potezanje konopca, mali fudbal, trčanje na 800 i 100 metara, skok u dalj iz mjesta, obaranje sa grede, vožnja mopedima između čunjeva i gađanje zračnom puškom. U sportskim diciplinama, žene će uzeti učešće u trčanju na 100 metara, odbojci na travi i gađanju zračnom puškom. Za pobjednike u šumarskim i sportskim disciplinama predviđene su brojne nagrade i priznanja od kojih su svakako najvrijedniji prelazni pehar i motorna pila za osvojeno prvo mjesto, te pobjednički pehari i medalje.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.