Unsko-sanske šume i predstavnici lokalnih zajednica zajednički obiljeŠ¾ili Svjetski dan šuma

Napisano od strane

Šumsko-privredno društvo  “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa veliku pažnju posvećuje obilježavanju značajnih ekoloških datuma i u tu svrhu provodi različite i brojne aktivnosti. Povodom 21. marta, Svjetskog dana šuma u svim podružnicama Unsko-sanskih šuma provedene su različite aktivnosti u kojima su učešće uzeli i predstavnici lokalnih društvenih zajednica. Tako su u svim Šumarijama, stručna lica iz oblasti šumarstva održala predavanja o značaju šuma za život na zemlji u osnovnim i srednjim školama u svim općinama USK-a. 

Podružnica „Šumarija“ Bihać upriličila je predavanja o značaju šuma u Osnovnoj školi „Gornje Prekounje“ u Bihaću gdje su zajedno sa učenicima i nastavnicima ove škole izvršili zasađivanje školskog parka sadnicama hortikulturnih vrsta. Predstavnici Unsko-sanskih šuma posjetili su i Karate klub „Bihać“ gdje su zajedno sa predstavnicima kluba zasadili određen broj parkovskih sadnica.

„Karate klub „Bihać“ poznat je po svojim članovima koji su veliki ljubitelji prirode. Volimo šume i često posjećujemo planinarske domove, a raspoloženi smo i za razne akcije koje doprinose očuvanju šuma i prirode. Tako smo i danas u saradnji sa Unsko-sanskim šumama odlučili da zasadimo određen broj sadnica u krugu dvorana u kojima treniramo i tako damo svoj doprinos očuvanju prirode i obilježavanju Svjetskog dana šuma“ ,  istaknuo je  Nijaz Muslić – trener Karate kluba „Bihać“.

Pored edukativnih druženja priređenih u svim podružnicama Šumsko-privrednog društva, Svjetski  dan šuma obilježen je i akcijama pošumljavanja i uklanjanja smeća u šumama. Zaposlenici Podružnice “Šumarija” Bosanski Petrovac proveli su akciju uklanja divljih deponija i različitih vrsta otpada na putnim pravcima „Bosanski Petrovac – Oštrelj“ i „Bosanski Petrovac – Bravsko“.  Konkretnije akcije pošumljavanja provedene su  zajedno sa lovačkim i planinarskim društvima u općinama Cazin,Bosanska Krupa i Sanski Most.

ÄŒlanovi našeg lovačkog društva ovdje su sa velikim zadovoljstvom, jer želimo da damo svoj doprinos očuvanju prirode i povećanju šumskog fonda. Već dugi niz godina imamo jako dobru saradnju sa ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa  i voljni smo da, i pored obilježavanja ekoloških datuma, učestvujemo u akcijama pošumljavanja koje organizuje ovo preduzećem. Ovom prilikom apelirao bih na svijet svih građana da čuvaju prirodu, da ne zagađuju šume i vodu jer to su resursi bez kojih ne možemo“ , naveo je Esad Pjanić – predsjednik lovačkog društva „Jelen“ iz Cazina.

Akcijama obilježavanja Svjetskog dana šuma, želi se ukazati na značaj ovog resursa bez kojeg bi  život na Zemlji bio nemoguć. Svaki udisaj zraka, svaki gutljaj vode, kao i bezbroj drugih blagodati čovjek duguje šumi. ÄŒovjek je oduvijek ovisio o šumi, danas šuma ovisi o čovjeku koji je nemilosrdno uništava. 

Svake godine u svijetu nestane oko 17.000 kvadratnih kilometara šuma. Gubitak ovog prirodnog bogatstva  nastavit će se i u budućnosti, zbog klimatskih promjena. Šume su danas ugrožene zbog lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodara, bakterija, gljivica, kiselih kiša, onečišćenja zraka, tla i voda. Na području Unsko-sanskog kantona, trenutno najveću opasnost predstavljaju besprevne sječe koje prijete potpunom uništenju šuma i koje se svim sredstvima moraju zaustaviti kako bi šume naslijedile generacije koje dolaze.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.