Vlastitim radnim snagama zasađeno oko 430 000 sadnica

Napisano od strane

Vlastitim radnim snagama zasađeno oko 430 000 sadnica Briga na zaštiti i očuvanju šumskih resursa, jedan je od osnovnih zadataka Šumsko-privrednog društva „Unsko-sanske šume“ d.o.o. Bosanska Krupa. Pravilan način gospodarenja, posljednjih 30 godina, rezultirao je povećanjem šumske površine za oko 40.000 hektara, što potvrđuju rezultati Druge nacionalne inventure šuma. Unsko-sanske šume i ove godine nastavljaju sa aktivnostima na očuvanju i obogaćivanju naših šuma i u tu svrhu, samo u proljetnom dijelu, planirano je pošumljavanje na površini od 134 hektra.
Briga na zaštiti i očuvanju šumskih resursa, jedan je od osnovnih zadataka Šumsko-privrednog društva „Unsko-sanske šume“ d.o.o. Bosanska Krupa. Pravilan način gospodarenja, posljednjih 30 godina, rezultirao je povećanjem šumske površine za oko 40.000 hektara, što potvrđuju rezultati Druge nacionalne inventure šuma. Unsko-sanske šume i ove godine nastavljaju sa aktivnostima na očuvanju i obogaćivanju naših šuma i u tu svrhu, samo u proljetnom dijelu, planirano je pošumljavanje na površini od 134 hektra.

Akcija proljetnog pošumljavanja u ŠPD-u otpočela je početkom marta ove godine i izvodi se vlastitim radnim snagama, uz korištenje sadnog materijala koji je proizveden (unutar Preduzeća) u Podružnici „Rasadnik“ Cazin. Izvođenje šumsko-uzgojnih radova vlastiiom radnim snagama, bez angažovanja drugih izvođača radova, jedna je od mjera za ublažavanje negativnih uticaja ekonomske krize, koje je u poslovanje ŠPD-a uveo menadžment Preduzeća.

Proljetno pošumljavanje uz učešće vlastite radne snage realizovano je u svim podružnicama ŠPD-a u kojima je pošumljena površina od 148,80 hektara. Učinci po podružnicama izgledaju ovako:

– Podružnica „Šumarija“ Bihać 77,70 hektara
– Pogon gospodarenja za općinu Bosanska Krupa 6 hektara
– Podružnica „Šumarija“ Bosanski Petrovac 26,60 hektara
– Podružnica „Šumarija“ Cazin 20,50 hektara
– Podružnica „Šumarija“ Ključ 7,5 hektara
– Podružnica „Šumarija“ Sanski Most 9,50 hektara.

Na ovim površinama zasađeno je ukupno 429.960 sadnica od čega 117.610 četinara i 312.350 lišćara. Pošumljavanje uz angažman vlastite radne snage pokazala se kao izuzetno uspješna mjera u borbi protiv recesije, što potvrđuju i značajne uštede novčanih sredstava.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.