Akcijom pošumljavanja obilježen Dan planete Zemlje

Napisano od strane

Akcijom pošumljavanja obilježen Dan  planete ZemljeAkcijom proljetnog pošumljavanja, ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa, i ove godine obilježilo je Dan planete zemlje. Akciju pošumljavanja izveli su zaposlenici Direkcije ŠPD-a i podružnica „Šumarija“ i “GMO” Bosanski Petrovac od 20. – 22. aprila 2010. godine u rejonu Revenika kod Bosanskog Petrovca. Za ova tri dana, na površini od oko šest hektara, zasađeno je više od 12 000 sadnica smrče.
Dan planete Zemlje obilježava se 22. aprila svake godine diljem svijeta. Ujedinjene nacije su ovaj dan posvetile borbi protiv ugrožavanja životne sredine. Nizom događaja povodom ovoga datuma želi se djelovati na kreativnu promjenu ekološke svijesti na svim nivoima, te skrenuti pozornost čitave svjetske javnosti na opasnost koja prijeti životu na zemlji.

Među brojnim organizacijama i udruženjima koji su obilježile ovaj značajan ekološki praznik našlo se i Šumsko-privredno društvo „Unsko-sanske šume“ d.o.o. Bosanska Krupa, koje je akcijom pošumljavanja htjelo da skrene pažnju na značaj očuvanja šuma kao jedne od najbitnijih karika u lancu zdrave životne sredine.

Akciju pošumljavanja izveli su zaposlenici Direkcije i podružnica „Šumarija“ i “GMO” Bosanski Petrovac od 20.- 22. aprila 2010. godine u rejonu Revenika. Za ova tri dana na površini od oko šest hektara zasađeno je više od 12 000 sadnica smrče. Kako je bilo i planirano, ova akcija završena je 22. aprila na Dan planete Zemlje, kada su učešće u pošumljavanju uzeli i direktor ŠPD-a Đevad Muslimović i načelnik općine Bosanski Petrovac Ermin Hajder sa svojim pomoćnicima. Svoj doprinos akciji dali su i učenici, članovi ekološke sekcije Osnovne škole “Ahmet Hromadžić” iz Bosanskog Petrovca.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.