Aktiv nastavnika i profesora islamske vjeronauke učestvovao u opseŠ¾noj akciji pošumljavanja

Napisano od strane

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uslova koji su početkom ove godine ometali planirano izvođenje redovnih aktivnosti u ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o Bosanska Krupa, izvršenje nekih šumsko-uzgojnih radova u Podružnici „Šumarija“ Bosanski Petrovac bilo je skoro potpuno onemogućeno. Kako bi u jesenjoj sezoni u potpunosti i na vrijeme proveli akcije pošumljavanja, „Šumariji“ Bosanski Petrovac pritekle su u pomoć brojne  škole. Značajno učešće učenika osnovnih i srednjih škola u akcijama pošumljavanja zabilježeno je u srijedu 27. novembra 2019. godine u rejonu Krnje Jele na lokalitetu Krndija kod Bosanskog  Petrovca, gdje su učenici i nastavnici vjeronauke iz svih osnovnih i srednjih škola sa područja općine Bihać, učestvovali u opsežnoj akciji pošumljavanja.

„Podružnicu “Šumarija” Bosanski Petrovac za jesen ove godine dočekala je količina od 176 000 sadnica koje je trebalo zasaditi, obzirom da se ništa nije radilo u proljetnom pošumljavanju. To je velika količina sadnica za 70,6 hektara na kome moramo izvršiti pošumljavanje. Ove godine je slučaj da su nam se mnoge škole odazvale s obzirom da mi kao šumarija nemamo toliki broj radnika koji bi mogli da rade na pošumljavanju. Evo i ova današnja akcija, 158 učenika došlo da nam pomogne u pošumljavanju. Očekujemo da će danas oko 15000 sadnica da se posadi na ovom lokalitetu tako da smo jako zadovoljni i zahvakljujemo se svima koji su došli da nam pomognu u našem radu.“ Izjavila je Dženita Terzić, upravnik  Podružnice “Šumarija” Bosanski Petrovac.  

Akcija pošumljavanja u Podružnici „Šumarija Bosanski Petrovac inicirana je od strane aktiva profesora i nastavnika islamske vjeronauke osnovnih i srednjih škola sa područja Općine Bihać, a realizirana je u okviru manifestacije koje provodi Bihaćko muftijstvo pod nazivom „U njemu je divan uzor“.  Na lolalitetu gdje je vršeno pošumljavanje boravio je i bihaćki muftija hafiz Mehmed ef. Kudić koji je , između ostalog, izjavio sljedeće:

 „Ovo je pohvalno i  čestitam aktivu profesora i nastavnika islamske vjeronauke sa područja Unsko-sanskog kantona, koji su se ovdje okupili i koji su imali želju da, na ovaj način, u skladu sa manifestacijom koju vodimo u Bihaćkom muftijstvu ovog mjeseca, mjeseca rođenja Allahovog Poslanika, organiziraju pošumljavanje u skladu sa hadisom Božijeg Poslanika koji kaže: ‘Kada bi nastupio Sudnji dan, a vi u ruci držali sadnicu, trebali bi  je zasaditi’.  Uvijek treba činiti dobro i imati aktivizam. U odgojnom smislu vrlo je važno da učenici saznaju šta za njih predstavlja okolina i priroda. Oni to uče u školama, ali ovo ja prilika da iz prve ruke nauče više o prirodi.“ Izjavio je muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić.  

 
„Motiv i inspiracija da smo ovdje na pošumljavanju jeste jedan hadis Muhammeda a.s. kada je rekao: Ako nastupi sudnji dan, a neko od vas u ruci drži sadnicu, neka je posadi. Htjeli sam, u namjeri da podignemo ekološku svijest kod učenika,  kontektualiziramo ovaj hadis, da naučimo od Poslanika učiti funkcionalno znanje i razumjeti njegove poruke. Zato smo došli ovdje da posadimo određeni broj sadnica u saradnji sa ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa. Naš današnji plan je da otprilike, po učeniku zasadimo po 100 sadnica. Ako uspijemo to bi bilo oko 15.000 sadnica. U svakom slučaju, nadam se da ćemo zasaditi minimalno 10.000 sadnica. Kako god, naš cilj je ostvaren jer su naši učenici danas sretni jer se nalaze u ovome prekrasnom prirodnom ambijentu gdje će danas razmišljati o svom odnosu prema prirodi, gdje će sa sobom ponijeti jednu osviještenu poruku koliko je važno da se čovjek pravilno ophodi prema prirodi, da bude svjestan svog aktivnog učešća u očuvanju prirode, u njegovanju prirodnih ljepota kako bi nam priroda uzvratila. Ovom prilikom zahvaljujem se svima onima koji su pomogli da se ovo pošumljavanje realizuje, posebno se zahvaljujem aktivu vjeroučitelja koji je ustvari inicijator ove akcije i ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa koje su podržale ovaj projekat, obezbijedile sadnice, prevoz i hranu za učesnike“ izjavio je Senaid Haskić, profesor islamske vjeronauke u Medicinskoj školi u Bihaću.   

Akcija pošumljavanja sa učenicima osnovnih i srednjih škola provedena je uz materijalnu podršku i stručni nadzor ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o Bosanska Krupa. Većina đaka po prvi put u životu boravila je na planini Grmeč i prisustvovala pošumljavanju. Ovaj kratki boravak bio im je dovoljan da zavole prirodu, koju će,  kroz svoj život i rad sve više voljeti i uvažavati.        

 

    

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.