Delegacija HŠiz Uprave šuma Delnice posjetila ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bos. Krupa

Napisano od strane

Delegacija HŠ iz Uprave šuma Delnice posjetila ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bos. KrupaPredstavnici Hrvatskih šuma iz Uprave šuma podružnica Delnice, boravila je u uzvratnoj posjeti ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o Bosanska Krupa u periodu 19.- 21. april ove godine. Delegaciju koju je činilo dvanaest šumarskih inžinjera i tehničara predvodio je Herman Sušnik, savjetnik u Upravi šuma podružnice “Delnice“. Druženja i prijateljstva između domaćih i šumara iz Delnica, radi razmjene iskustava i mišljenja, traju već jednu deceniju, i poprimila su tradicionalan karakter.
Predstavnici Hrvatskih šuma iz Uprave šuma podružnica Delnice, boravila je u uzvratnoj posjeti ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o Bosanska Krupa u periodu 19.- 21. april ove godine. Delegaciju koju je činilo dvanaest šumarskih inžinjera i tehničara predvodio je Herman Sušnik, savjetnik u Upravi šuma podružnice “Delnice“. Druženja i prijateljstva između domaćih i šumara iz Delnica, radi razmjene iskustava i mišljenja, traju već jednu deceniju, i poprimila su tradicionalan karakter.

Stručni dio posjete odnosio se na upoznavanje sa Šumsko-privrednim društvom “Unsko-sanske šume” iz Bosanska Krupe i njegovim poslovanjem, kao i obilazak podružnica “Rasadnik” i “Šumarija” u Cazinu. S obzirom da je razmjena iskustava i saznanja iz oblasti šumarstva, jedan od ciljeva ovakvih posjeta, delegacija šumara iz Uprave šuma Podružnica “Delnice” , posebno interesovanje pokazala je za način gazdovanja u šumama pitomog kestena, kao i način uzgoja, kalemljenja i zaštite marona, u čemu Unsko-sanske šume postižu jako dobre rezultate.

Osim što su razmjenili iskustva i stručna saznanja delegacija šumara iz Republike Hrvatske upriličila je obilazak izletišta Šujnovac u Bosanskoj Krupi kao i pješačke staze na Laništu kod Ključa na čijem su uređenju bili angažovani zaposlenici Unsko-sanskih šuma. Pomenuta delegacija uživala je i u obilasku Nacionalnog parka Una i još nekih znamenitih kulturno historijskih mjesta na području Unsko-sanskog kantona.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.