Grupa učenika u jednom danu zasadila 3230 sadnica

Napisano od strane

Grupa učenika u jednom danu zasadila 3230 sadnicaU cilju razvijanja ekološke svijesti kod učenika, BH Telecom d.d Sarajevo, organizovao je nagradnu igru pod nazivom „Sadimo naše šume“ za sve osnovne, srednje i specijalne škole na području Federacije Bosne i Hercegovine. Ovoj akciji pridružili su se i učenici Osnovne škole „Čavnik“ iz Čave kod Bužima, njih devedeset, koji su u jednom danu zasadili 3230 sadnica.
U cilju razvijanja ekološke svijesti kod učenika, BH Telecom d.d Sarajevo, organizovao je nagradnu igru pod nazivom „Sadimo naše šume“ za sve osnovne, srednje i specijalne škole na području Federacije Bosne i Hercegovine. Ovoj akciji pridružili su se i učenici Osnovne škole „Čavnik“ iz Čave kod Bužima, njih devedeset, koji su u jednom danu zasadili 3230 sadnica.

Akcija pošumljavanja sprovedena je 8. novembra 2007. godine u odjelu 37. u Gospodarskoj jedinici „Glinica“ u općini Velika Kladuša na površini od 1,8 hektara. Pregled odjela izvršili su rukovodioci Podružnice „Šumarija“ Cazin 29.11.2007. godine i konstatovali da su radovi kvalitetno urađeni. Priprema terena za pošumljavanje urađena je na jedan specifičan način. Prije pošumljavanja izvršeno je traktorsko oranje i brazdanje pa su sadnice zasađene u kanale (brazde). Na ovaj način omogućeno je u lakše njegovanje sadnica u budućnosti i njihovo čišćenje od korova i nepoželjnih izbojaka zbog saznanja da se sadnice nalaze u brazdama. Cjelokupna površina pošumljena je sadnicama hrasta, a prije same akcije učenici su upoznati sa značajem i načinom pošumljavanja. Stručni nadzor prilikom pošumljavanja vršili su zaposlenici Podružnice „Šumarija“ Cazin.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.