Problem šumskih krađa i nelegalnih sječa

Napisano od strane

Problem šumskih krađa i nelegalnih sječa
Šumske krađe i bespravne sječe i dalje su prisutne na području kojim gospodari ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o Bosanska Krupa. Prema podacima Odjeljenja sistema upravljanja kvalitetom i unutrašnje kontrole ŠPD-a , u prvih devet mjeseci ove godine, podneseno je ukupno 213 prekršajnih i krivičnih prijava koje su se uglavnom odnosile na nelegalnu sječu i promet drvnih sortimenata bez odgovarajućih dokumenata.
Šumske krađe i bespravne sječe i dalje su prisutne na području kojim gospodari ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o Bosanska Krupa. Prema podacima Odjeljenja sistema upravljanja kvalitetom i unutrašnje kontrole ŠPD-a , u prvih devet mjeseci ove godine, podneseno je ukupno 213 prekršajnih i krivičnih prijava koje su se uglavnom odnosile na nelegalnu sječu i promet drvnih sortimenata bez odgovarajućih dokumenata. U ovom slučaju, ukupna vrijednost presuđenih zahtjeva i prijava je 6.149 KM, dok je po odštetnim zahtjevima iznos 18.598 KM. Nadležni sudski organi su od 213 zahtjeva za prekršaj dosad procesuirali 103, a od 101 prijave za krivično djelo riješene su 44. Kada su u pitanju šumske krađe, najugroženije je područje tromeđa općina Bosanski Petrovac – Bihać – Bosanska Krupa, tačnije područje oko Krnjeuše.

Na potezu Krnjeuša – Bjelaj organizirana grupa nanosi velike štete nelegalnom sječom i krađom ogrjevnog drveta sa međustovarišta, koji se privremeno formiraju kraj puteva. Koliko su organizirani najbolje govori podatak da su svoja kombi-vozila, koji vanjskim izgledom i natpisima najviše liče vozilima poznatih firmi iz domena prometa prehrambenim artiklima, preradili ojačavajući podvozje da može izdržati velik teret, te frizirajući motore tako da i opterećeni mogu s lakoćom razviti brzine veće od 130 km/h. Samo u posljednje dvije godine protiv ove grupe je podneseno preko 70 prekršajnih i krivičnih prijava.

Drugo po ugroženosti je međuentitetsko područje u općini Ključ, tačnije naselje Crljen gdje grupa šumokradica iz Republike Srpske redovito nanosi ogromne štete nelegalnom sječom. U ovakvim slučajevima, kako ističe rukovodilac Odjeljenja Esad Mešić, kontaktiraju se snage EUFOR-a kako bi bile spriječene dalje nezakonitosti. Pomoć EUFOR-a je neophodna jer su počinioci nezakonitih radnji izuzetno drski. Rad naše policije je za svaku pohvalu. Dobri rezultati u smanjenju nelegalnih radnji kada je u pitanju zaštita šuma na međuentitetskim granicama su postignuti i njihovom zaslugom.

Treće ugroženo područje je Gomila u općini Cazin. Na tom lokalitetu se nalaze privatne i zadružne šume te dolazi često do nazakonite sječe i državnih šuma. U ovom slučaju na suzbijanju bespravnih sječa i krađa šume, uz uposlenike ŠPD-a, učestvuju policijske snege, Kantonalna uprava za šumarstvo, Kantonalna inspekcija, Državna granična služba, pripadnici misije EUFOR-a, EUPM-a, tužilaštva i sudovi. U posljednje vrijeme zapaženo je značajnije učešće građana USK-a na spriječavanju nelegalnioh radnji što je za svaku pohvalu.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.