Implementacija Zakona o šumama F BiH

Napisano od strane

Implementacija Zakona o šumama F BiHZakon o šumama F BiH donesen je 2002. godine, dok se sa njegovom implementacijom počelo 2006. godine, kada su se stekli uvjeti za to. Ovim zakonom je definisano da se dva posto od prihoda, ostvarenog prodajom drvnih sortimenata i ostalih sekundarnih proizvoda na području određene općine od strane Šumskog privrednog društva “Unsko-sanske šume”, izdvaja za općine.
Zakon o šumama F BiH donesen je 2002. godine, dok se sa njegovom implementacijom počelo 2006. godine, kada su se stekli uvjeti za to. Ovim zakonom je definisano da se dva posto od prihoda, ostvarenog prodajom drvnih sortimenata i ostalih sekundarnih proizvoda na području određene općine od strane Šumskog privrednog društva “Unsko-sanske šume”, izdvaja za općine.

Sredstva se dijele na osnovu predloženih projekata od općina, a služe za općekorisne, ekonomske i ekološke funkcije šuma. Vlada USK-a u protekloj godini po osnovu Zakona o šumama, planirala je ovdašnjim općinama dodijeliti oko 460. 000 KM. Do sada je realizirano 70 % tih sredstava, dok će preostalih 30 % biti isplaćeno općinama Bihać, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Sanski Most tokom januara i početkom februara ove godine – kazao je resorni ministar Haris Terzimehić i dodao kako je Vlada ovim sredstvima učestvovala i u sufunansiranju projekta zaštite jele na području općine Bosanski Petrovac, kako bi se suzbio napad potkornjaka.
Federalno resorno ministarstvo i Federalna uprava za šumarstvo za ovaj projekat osigurali su 190. 000 KM, dok je Vlada kantona osigurala 55. 000, što ukupno iznosi oko 250 000. Projekat implementira ŠPD “Unsko-sanske šume”.Implementacija Zakona o šumama nastavlja se i u 2007. godini. Planirat će se oko 530. 000 KM za pomoć nerazvijenim dijelovima općina, što će dobro doći svim, a naročito nerazvijenim općinama poput Bosanskog Petrovca. Za ovu općinu u prošloj godini planirano je 161. 000 maraka, do sada je implementitano 110. 000, a preostalih 50. 000 biće isplaćeno u januaru, kazao je ministar Terzimehić.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.