In Memoriam: Islam (Nurije) Velagić

Napisano od strane

In Memoriam: Islam (Nurije) Velagić Miještani Bosanske Krupe i zaposlenici „Unsko-sanskih šuma“ s tugom i nevjericom primili su u subotu 14.02.2009. godine vijest o smrti Islama Iske Velagića. Svi koji su poznavali rahmetli Isku reći će da je bio dobar čovjek i radnik koji je cijeli život predano radio. Sav svoj radni vijek (30 godina) Islam je proveo u šumarstvu. Bio je najbolji sjekač u šumarskom preduzeću „Risovac“ gdje je nagrađivan i pohvaljivan. Na jednom od predratnih republičkih takmičenja šumarskih radnika, osvojio je prvo mjesto u šumarskim disciplinama dok je na državnom takmičenju (na nivou ex Jugoslavije) osvojio drugo mjesto.
Miještani Bosanske Krupe i zaposlenici „Unsko-sanskih šuma“ s tugom i nevjericom primili su u subotu 14.02.2009. godine vijest o smrti Islama Iske Velagića. Svi koji su poznavali rahmetli Isku reći će da je bio dobar čovjek i radnik koji je cijeli život predano radio. Sav svoj radni vijek (30 godina) Islam je proveo u šumarstvu. Bio je najbolji sjekač u šumarskom preduzeću „Risovac“ gdje je nagrađivan i pohvaljivan. Na jednom od predratnih republičkih takmičenja šumarskih radnika, osvojio je prvo mjesto u šumarskim disciplinama dok je na državnom takmičenju (na nivou ex Jugoslavije) osvojio drugo mjesto.

Na svom primjeru Islam je osjetio težinu života i iskušenje sudbine. Okusio je gorčinu izbjegličkog života i bol zbog gubitka članova svoje porodice. Njegov sin jedinac Neldin, odmah po povratku iz izbjeglištva u decembru 1995. godine, poginuo je od zaostale mine.

Težina posla u šumarstvu, izbjeglički život, učešće u odbrambeno-oslobodilačkom ratu kao i pregalački rad, odrazili su se na Iskino zdravlje pa je u kratko vrijeme tri puta bio podvrgnut hirurškim operacijama. Zbog umanjene radne sposobnosti prebačen je na lakše radno mjesto. Smrt ga je zadesila kao pomoćnog radnika u šumarskoj radionici gdje je proveo posljednje tri godine.

Kakav je bio naš Isko najbolje otkrivaju riječi njegove kćerke Nelde koja kaže: „Moj otac je bio dobar čovjek i vrijedan radnik. Vjerovao je u vlastiti rad i sav svoj imetak stekao je teškom mukom, radom i odricanjem. Ponosna sam što sam imala takvog oca, iako ne mogu da povjerujem da ga više nema među nama. Još nesvjesno čekamo da dođe s posla kako bi sa nama popio kahvu i poigrao se sa svojim unukom Neldinom“.

Islamova smrt ostavila je veliku prazninu u dušama njegovih najmilijih: supruge Sutke i kćeri Nelde. Praznina je ostala i u našem kolektivu jer kao predan i marljiv radnmik, Isko je stimulativno djelovao na svoje radne kolege i cijelu okolinu.

Neka mu je veliki rahmet i neka mu se Bog smiluje!

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.