Izgrađen put u Jelovskom potoku

Napisano od strane

Izgrađen put u Jelovskom potokuPodružnica «Građenje, mehanizacija, održavanje» Bosanski Petrovac i proteklih mjeseci bila je aktivna u izgradnji šumskih puteva. Krajem maja ove godine izgrađena je još jedna dionica puta u dužini 650 metara u Jelovskom potoku…

Podružnica «Građenje, mehanizacija, održavanje» Bosanski Petrovac i proteklih mjeseci bila je aktivna u izgradnji šumskih puteva. Krajem maja ove godine izgrađena je još jedna dionica puta u dužini 650 metara u Jelovskom potoku. Ovaj put nalazi se u općini Bužim i prolazi kroz

odjele 47 i 46 GJ «Baštra-Čorkovača». To je ustvari produžetak
postojeće dionice koja seže skoro do granica Republike Hrvatske. Put prolazi kroz izrazito strm teren, klisurom uz sam Jelovski potok.

Saobraćajnica spada u kategoriju kamionskih, šumskih puteva sa
makadamskom kolovoznom konstrukcijom čije osovinsko opterećenje iznosi 10 tona.

Put je širok 4 metra i predviđen je za brzinu do 30 km/h. Duž dionice ugrađeni su jarkovi i cjevasti betonski propusti. Teren kojim prolazi saobraćajnica ispresijecan je brojnim manjim vodotokovima koji se slijevaju u potok. Stoga je urađen kvalitetan odvodni sistem kojeg čine jarkovi i cijevasti propusti profila od 80 do 100 cm. Kolovozna konstrukcija sačinjena je od dobro uvaljanih tampona debline 30 cm. Pošto je put rađen kroz klisuru i strme padine, javila se velika razlika između otkopa i nasipa, pa se višak materijala morao odvoziti.

IZGRADNJU PUTA PRATILI BROJNI PROBLEMI

Radovi na otkopu realizovani su rovokopačem jer višak materijala iz otkopa se nije mogao gurati u potok kao što bi bio slučaj da su radovi izvođeni buldožerom. Radovi na izgradnji puta u Jelovskom potoku bili su specifični i neobično teški. Prilikom izvođenja radova često je padala kiša i stvarala čitave potoke kojih u toplim razdobljima nema, pa su zastoji u radovima trajali i po nekoliko dana. Realizacija cjelokupnog projekta izvršena je u mjesecu aprilu i maju pod nadzorom Eseda Družića- upravnika Podružnice «Građenje, mehanizacija, održavanje» Bosanski Petrovac i poslovođe Maše Družića.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.