Meteorološka stanica za potrebe Š PD-a

Napisano od strane

          S obzirom da izvršenje proizvodnje,  kao i drugih radnih zadataka,  uveliko zavisi od vremenskih uvjeta na  terenu, za potrebe ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa instalirana je automatska meteorološka stanica na Crnom vrhu, najvišem vrhu planine Grmeč koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1605 metara. Specifičnost stanice je da je to pored Bjelašnice (2067 mnv), jedina meteorološka stanica koja je postavljena na samom vrhu neke naše planine.

Meteorološka stanica TFA Nexus već je puštena u upotrebu, a u njenu funkcionalnost uvjerili su se i zaposlenici Unsko-sanskih šuma angažovani u Podružnici „Šumarija“ Bosanski Petrovac Armin Gutlić i Drago Pećanac, koji su krajem sedmice,  zajedno sa profesorom Šumarskog fakulteta u Banja Luci Zoranom Stanivukovićem obišli stanicu i izvršili neka mjerenja. Zanimljiv je podatak da  je visina snijega koju su naši šumari izmjerili iznosila 170 cm, a primjera radi na Bjelašnici koja je viša za 450 mnv, prema službenom mjerenju koje je obavljeno u isto vrijeme bilo je 112 cm snijega.
 

To je samo jedan pokazatelj koliko je Grmeč sa svojom klimom i bogatstvom flore i faune zanimljiv  i da vrijedi imati meteorološku stanicu i kontinuirano pratiti njena mjerenja, prikupljati podatke o temperaturi zraka, količini padavina, relativnoj vlažnosti vazduha, tlaku zraka, smjeru i brzini vjetra, a sve to može koristiti u struci, za izradu naučnih radova, prognoziranju pojave ranih i kasnih mrazeva, trajanja vegetacije, datuma početka rojenja potkornjaka, izradi karata za procjenu rizika od pojave šumskih požara, kao i za druge svrhe.   

Podatke koje izmjeri stanica na mjesečnoj bazi prikuplja profesor Stanivuković , međutim, to iziskuje napor i obavezu uspinjanja na sami vrh planine bez obzira na vremenske prilike.  Iz tog razloga ŠPD “unsko-sanske šume”, d.o.o Bosanska Krupa,  u planu javnih nabavki za 2018. godinu planiralo je kupovinu kvalitetnije meteorološke stanice,  koja bi preko mobilnog interneta podatke slala online i ti bi podaci u svako doba i u realnom vremenu bili svima dostupni.
 

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.