Obilježen 26. septembar – Dan čistih planina

Napisano od strane

Obilježen 26. septembar – Dan čistih planinaDan čistih planina koji se, skoro dvije decenije, u svijetu obilježava 26. septembra , obilježen je i u ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa simboličnim akcijama pošumljavanja. Svoj doprinos u obilježavanju ovog značajnog ekološkog datuma dali su i članovi ekološkog pokreta „Unski smaragdi“ iz Bihaća. Pod motom „sadnica više-bolje se diše“ oko 200 članova „Unskih smaragda“ pošumljavalo četinarskim sadnicama odjel 145 Gospodarske jedinice „ Risovac-Bihać“ . Akcija pošumljavanja protekla je u radnom i veselom raspoloženju, a njen cilj bio je upoznati učesnike sa ulogom i značajem šuma i planina za život na planeti Zemlji.
Dan čistih planina koji se, skoro dvije decenije, u svijetu obilježava 26. septembra , obilježen je i u ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa simboličnim akcijama pošumljavanja. Svoj doprinos u obilježavanju ovog značajnog ekološkog datuma dali su i članovi ekološkog pokreta „Unski smaragdi“ iz Bihaća. Pod motom „sadnica više-bolje se diše“ oko 200 članova „Unskih smaragda“ pošumljavalo četinarskim sadnicama odjel 145 Gospodarske jedinice „ Risovac-Bihać“ . Akcija pošumljavanja protekla je u radnom i veselom raspoloženju, a njen cilj bio je upoznati učesnike sa ulogom i značajem šuma i planina za život na planeti Zemlji.

Svjetski dan čistih planina predstavlja odličnu priliku da se promoviše podizanje javne svijesti o očuvanju planina i njihovih prirodnih bogastava u cilju zaštite i održivog razvoja planinskih područja. Planine su izuzetno bitne za održavanje života na Zemlji. Daju nam kiseonik, osiguravaju pitku vodu, pružaju stanište brojnim biljnim i životinjskim vrstama, dijele s čovjekom svoju ljepotu i nude mu je na neograničeno uživanje. Planine zauzimaju oko petinu kopna i osiguravaju egzistenciju velikom procentu ljudske populacije. Zbog svojih prirodnih resursa vijekovima su iskorištavane i zloupotrebljavane. Danas planinama prijete nove opasnosti od globalizacije, urbanizacije i masovnog turizma. Pri tome su posebno ugroženi izvori pitke vode koji izviru u planinama, a o kojima ovisi više od polovine ljudske populacije. I klimatske promjene imaju snažan nepovoljan uticaj na očuvanje planina u njihovom izvornom i čistom stanju.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.