Obuka za taksatore i rukovodioce sekcija

Napisano od strane

Obuka za taksatore i rukovodioce sekcija U cilju što kvalitetnijeg izvođenja terenskih radova na sakupljanju taksacionih elemenata za izradu šumsko-privrednih osnova, 25. i 26. marta ove godine u Bosanskoj Krupi održana je teoretska obuka za taksatore i rukovodioce sekcija za uređivanje šuma. Obuku su izveli izvršni direktor za oblast šumarstva Husein Kabiljagić, rukovodilac sektora za uređivanje šuma Irena Abdihodžić, rukovodilac Sektora pripreme proizvodnje, plana, analize i investicija Sabahudin Solaković, te upravnik Pogona gospodarenja za općinu Bosanska Krupa Šefkija Jusović. Ovoj edukaciji prisustvovalo je više od 40 polaznika, diplomiranih inžinjera šumarstva i šumarskih tehničara, koji će raditi na prikupljanju taksacionih elemenata za izradu Šumsko-privredne osnove.
U cilju što kvalitetnijeg izvođenja terenskih radova na sakupljanju taksacionih elemenata za izradu šumsko-privrednih osnova, 25. i 26. marta ove godine u Bosanskoj Krupi održana je teoretska obuka za taksatore i rukovodioce sekcija za uređivanje šuma. Obuku su izveli izvršni direktor za oblast šumarstva Husein Kabiljagić, rukovodilac sektora za uređivanje šuma Irena Abdihodžić, rukovodilac Sektora pripreme proizvodnje, plana, analize i investicija Sabahudin Solaković, te upravnik Pogona gospodarenja za općinu Bosanska Krupa Šefkija Jusović. Ovoj edukaciji prisustvovalo je više od 40 polaznika, diplomiranih inžinjera šumarstva i šumarskih tehničara, koji će raditi na prikupljanju taksacionih elemenata za izradu Šumsko-privredne osnove.

Kako bi svoje poslove i radne zadatke što uspješnije obavili, polaznici obuke opširno su upoznati o planiranju u šumarstvu, šumsko-gospodarskoj osnovi i poslovima na njenoj izradi, klasificiranju u šumarstvu, veličini područja, broju krugova i radovima na njima, kartama te evidencijama poput onih o praćenju rijetkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, invazivnih vrsta te kulturno historijskih objekata. Po završenom predavanju i prezentaciji otvorena je diskusija kako bi se učesnici obuke dodatno upoznali o problemima s kojima će se eventualno susretati u svom radu.

Nakon teoretskog dijela, u narednih desetak dana počev od 29. marta 2010. godine, izvršit će se i praktični dio obuke te provjera znanja za sve projektante na procjeni šuma (taksatore) koji će biti angažovani na terenu. Terenski radovi na prikupljanju taksacionih podataka za izradu šumsko-privrednih osnova započeće ovih dana i trajaće dok se ne prikupe potrebni elementi. Ukoliko nepredviđeni problemi ne budu otežavali rad na terenu, potrebni podaci trebali bi biti prikupljeni do kraja 2010. godine. Inače, na terenu će intenzivno raditi 4 sekcije sa po šest taksatora, a Šumsko-privredna osnova radi se za ŠPP „Unsko“.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.