Otpočela značajnija isporuka celuloznog i brusnog drveta

Napisano od strane

Otpočela značajnija isporuka celuloznog i brusnog drvetaPočetak mjeseca juna u ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o. Bosanska Krupa protekao je u znaku isporuke veće količine celuloznog drveta proizvedenog u prvoj plovini 2009. godine. Uprava preduzeća je, uz saglasnost Nadzornog odbora ŠPD-a, početkom maja ove godine potpisala ugovor o prodaji 20 000 m3 celuloze za preduzeće „Olding“ d.o.o Travnik, koja ove sortimente izvozi u Austriju za potrebe tvrtke „Papier Holz“. Pored celuloznog drveta istom kupcu će se po ugovoru isporučiti do 2000 m3 brusnog drveta koje se koristi u specijalnoj proizvodnji papira.
Početak mjeseca juna u ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o. Bosanska Krupa protekao je u znaku isporuke veće količine celuloznog drveta proizvedenog u prvoj plovini 2009. godine. Uprava preduzeća je, uz saglasnost Nadzornog odbora ŠPD-a, početkom maja ove godine potpisala ugovor o prodaji 20 000 m3 celuloze za preduzeće „Olding“ d.o.o Travnik, koja ove sortimente izvozi u Austriju za potrebe tvrtke „Papier Holz“.

Pored celuloznog drveta istom kupcu će se po ugovoru isporučiti do 2000 m3 brusnog drveta koje se koristi u specijalnoj proizvodnji papira. Brusno drvo je novina u proizvodnji ŠPD-a, uklapa se u međunarodne standarde proizvodnje drvnih sortimenata, a ima i povoljne finansijske efekte, (veću cijenu od celuloznog drveta). Celulozno i brusno drvo, u aranžmanu preduzeća „Olding“ d.o.o. Travnik, dopremaju se do željezničke stanice Ripač kod Bihaća gdje se svakodnevno vrši njihov pretovar na vagone. Po završenom utovaru, ovi drvni sortimenti biće blagovremeno transportovani na odredišta koja je odredio kupac.

Pored količine od 20 000 m3 celuloze koja se ovih dana isporučuje posredstvom preduzeća „Olding“ d.o.o iz Travnika, ŠPD će još isporučiti do 10 000 m3 četinarske celuloze ostalim kupcima shodno ranije potpisanim ugovorima te kupcima sa kojima se trenutno pregovara o potpisivanju ugovora.
Isporukom ovih količina, prevaziće se problem prodaje celuloznog drveta, koji je opterećavao Upravu Preduzeća 4-5 mjeseci.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.