Preminuo u privatnoj šumi zahvaćenoj požarom

Napisano od strane

Preminuo u privatnoj šumi zahvaćenoj požaromDa šumski požari, pored ogromnih materijalnih šteta često uzrokuju i gubitak ljudskih života, pokazalo se u petak 16. marta ove godine u mjestu Veliki Badić nadomak Bosanske Krupe. Tog dana je nepoznata, a mogli bi reći i nerazumna osoba, izazvala požar na lokalitetu Kruškovac kod Velikog Badića koja se ubrzo proširila na privatnu šumu mještanina Muje Hrnčića. Ovaj nesretni sedamdeset trogodišnjak, krenuo je ka šumi koja je gorjela da vidi o čemu se radi, a najvjerovatnije i da pokuša zaustaviti požar koji se sve više širio.
Da šumski požari, pored ogromnih materijalnih šteta često uzrokuju i gubitak ljudskih života, pokazalo se u petak 16. marta ove godine u mjestu Veliki Badić nadomak Bosanske Krupe. Tog dana je nepoznata, a mogli bi reći i nerazumna osoba, izazvala požar na lokalitetu Kruškovac kod Velikog Badića koja se ubrzo proširila na privatnu šumu mještanina Muje Hrnčića. Ovaj nesretni sedamdeset trogodišnjak, krenuo je ka šumi koja je gorjela da vidi o čemu se radi, a najvjerovatnije i da pokuša zaustaviti požar koji se sve više širio.
S obzirom da je Mujo bio srčani bolesnik, prizor požara koji je divljao i iništavao njegovu šumu, kao i otrovni dim, kobno su djelovali na njega. Kako se Mujo nije vratio na vrijeme, organizirana je potraga . Nakon izvjesnog vremena nađen je mrtav sa vidnim opekotinama po tijelu. Obdukcija koja je kasnije obavljena, pokazala je da je umro usljed srčanog udara. Nesavješću i nerazumnošću lica koje je izazvalo požar, otišao je još jedan život.
Pitamo se da li je napokon došlo vrijeme da se počnemo ponašati kao civilizovani ljudi i da počnemo da čuvamo a ne da uništavamo prirodu, zahvaljujući kojoj opstojimo. Izgleda, da to vrijeme ipak nije došlo, a doći će onda kada se krivci za ovakva djela počnu bezobzirno kažnjavati.
Ovom prilikom apelujemo na sve građane da daju svoj doprinos u spriječavanju šumskih požara i otkrivanju lica koja su ga izazvala. Spriječite i prijavite svaki šumski požar, jer time činite zaista veliko djelo, kako za prirodu tako i za sve ljude!

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.