Stručnjaci iz Hrvatskog šumarskog društva ogranak Vinkovci, boravili u dvodnevnoj posjeti ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o Bosanska Krupa

Napisano od strane

Stručnjaci iz Hrvatskog šumarskog društva ogranak Vinkovci,  boravili u dvodnevnoj posjeti  ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o  Bosanska KrupaGrupa od sedam stručnjaka, diplomiranih inžinjera šumarstva iz Hrvatskog šumarskog društva ogranak Vinkovci, 24. i 25 aprila 2008. godine boravila je u uzvratnoj posjeti ŠPD „Unsko-sanske šume „ d.o.o. Bosanska Krupa. Kako saznajemo od izvršnog direktora ŠPD-a za oblast šumarstva Huseina Kabiljagića, cilj ovakvih druženja je učvršćivanje prijateljstva, proširenje saradnje i razmjena iskustava i stručnih mišljenja.
Grupa od sedam stručnjaka, diplomiranih inžinjera šumarstva iz Hrvatskog šumarskog društva ogranak Vinkovci, 24. i 25 aprila 2008. godine boravila je u uzvratnoj posjeti ŠPD „Unsko-sanske šume „ d.o.o. Bosanska Krupa. Kako saznajemo od izvršnog direktora ŠPD-a za oblast šumarstva Huseina Kabiljagića, cilj ovakvih druženja je učvršćivanje prijateljstva, proširenje saradnje i razmjena iskustava i stručnih mišljenja. Tako su tokom svog boravka, stručnjaci iz Republike Hrvatske održali i niz edukativnih sastanaka sa rukovodiocima Unsko-sanskih šuma.

Gosti iz Uprave šuma Vinkovci, ocijenili su da se šumama Unsko-sanskog kantona pravilno gospodari, a što je zasluga naših stručnjaka. „Mi u Slavoniji imamo tradiciju da volimo naše šume, a isto to smo primjetili i kod vas. Mislim da ćete kao i mi sačuvati šume koje će stoljećima trajati“ istakao je Branko Trifunović, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva i upravitelj „Šumarije“ u Vinkovcima. Ni tajnik Hrvatskog šumarskog društva, ogranak Vinkovci Darko Posarić ne krije svoje iznenađenje načinom gospodarenja u Unsko-sanskim šumama. „U vašem načinu gospodarenja, vidjeli smo samo veliku stručnost i veliku ljubav i brigu o šumama“ rekao je Posarić.

Prilikom svog posjeta, šumarski stručnjaci iz Hrvatske obišli su i nekoliko zanimljivih kulturnih i turističkih destinacija. Prizori kanjona Une i Sanice, guste šume Grmeča i izvorište rijeke Dabra, nisu ostavili goste ravnodušnim . Na kraju svog boravka u Unsko-sanskom kantonu, šumari iz Vinkovaca oprostili su se sa domaćinom i izrazili nadu za nastavak saradnje, jer bez obzira koliko su obrazovani i sposobni, šumari uvijek moraju učiti i nove spoznaje primjenjivati.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.