U Unsko-sanskim šumama obiljeŠ¾en Dan planete Zemlje – Mi smo dio prirode i priroda je dio nas!

Napisano od strane

Priroda može bez čovjeka, ali čovjek ne može bez prirode. Ove činjenice duboko su svjesni mnogi  a među njima i rukovodstvo i zaposlenici Šumsko-privrednog društva „Unsko-sanske šume“ d.o.o Bosanska Krupa, koji se s posebnom pažnjom odnose prema prirodi. Da je tako dokazuju ogromne pošumljene površine kao i lijepo njegovane, čiste i uređene šume na području kojim gospodari ŠPD. Svoju opredjeljenost za čistu i zdravu prirodi naši šumari neprestano pokazuju a posebno povodom obilježavanja značajnih ekoloških datuma. Povodom 22. aprila, Svjetskog dana planete Zemlje, ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa organizovale su u više podružnica akcije čišćenja šuma i uklanjanja smeća. Posebno su bile zapažene aktivnosti koje je poduzela Podružnica “Šumarija” Cazin. Povodom Dana planete zemlje, dvadeset i četiri zaposlenika ove podružnice radili su na čišćenju šuma čak dva dana.

U akciji čišćenja koju su organizovali  21. aprila ove godine u rejonu Dubrava, prikupili su preko 15 kubika različitog otpada kojeg su nesavjesni građani odložili u šumi  ili pored puta. Ovom prilikom potpuno su očišćeni odjeli 30, 29, 28 i 26 Gospodarske jedinice „Gata“. Drugog dana, 22. aprila, radili su na uklanjanju smeća u rejonu Herdića brda (koje se nalazi između Cazina i Stijene). Ovom prilikom čišćeni su odjeli 45, 43, 42,41,39 i 6 Gospodarske jedinice „Gomila“gdje je prikupljeno još oko 200 pvc vreća od 100 litara raznog otpada.

U akciju uklanjanja smeća, cazinskim šumarima pridružilo se i JKP „ÄŒistoća“ Cazin koje je prikupljeno smeće odvezlo na deponiju. Pored zaposlenika cazinske Šumarije, značajan doprinos dali su i uposleni u Sektoru za ekologiju i zaštitne šume. Ovi vrijedni ljudi, iako  osobe sa umanjenom radnom sposobnošću, očistili su kompletan odjel 7 Gospodarske jedinice „Vojskova“ u blizini Arapuše gdje su prikupili oko osam kubika različitog otpada. Prikupljeno smeće odvezeno je na deponiju o trošku Preduzeća. Obilježavanje značajnih ekoloških datuma ovakvim i sličnim akcijama, ima za cilj širenje svijesti među ljudima o potrebi očuvanja čovjekove životne sredine od koje ovisi život i zdravlje svih živih bića na Zemlji. ÄŒovjek i priroda su kao jedan organizam i zavise jedan od drugog. Toga moramo uvijek biti svjesni.

“Mi smo dio zemlje – zemlja je dio nas. Mirisne trave su nam sestre; jelen, pastuh i veliki orao braća. Stjenoviti vrhovi; sočni pašnjaci, toplo ponijevo tijelo i čovjek – sve pripada istoj obitelji.” (Iz pisma indijanskog poglavice Seattlea)
Jasmin Grošić

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.