Šumski požari ponovo nanose štete

Napisano od strane

Šumski požari ponovo nanose štetePosljednjih nekoliko godina, u vrijeme proljeća , područje Unsko-sanskog kantona pogodi na desetine pa i stotine šumskih požara. Prema jednom istraživanju, preko 90% požara uzrokuje ljudski faktor. Iako svakodnevno čuju upozorenja i apele da se suzdrže od paljenja vatri, nesavjesni pojedinci kao da se takmiče u izazivanju požara i nanošenju štete prirodi i čovjeku. Vatra koja za sobom ostavlja pustoš i narušava estetsku vrijednost okoliša uzrokuje i neprocjenjive štete, koje godišnje dosežu približno milionski iznos.
Posljednjih nekoliko godina, u vrijeme proljeća , područje Unsko-sanskog kantona pogodi na desetine pa i stotine šumskih požara. Prema jednom istraživanju, preko 90% požara uzrokuje ljudski faktor. Iako svakodnevno čuju upozorenja i apele da se suzdrže od paljenja vatri, nesavjesni pojedinci kao da se takmiče u izazivanju požara i nanošenju štete prirodi i čovjeku. Vatra koja za sobom ostavlja pustoš i narušava estetsku vrijednost okoliša uzrokuje i neprocjenjive štete, koje godišnje dosežu približno milionski iznos. Primjera radi, samo u mjesecu februaru 2008. godine, na području kojim gospodari ŠPD „Unsko-sanske šume“ d.o.o Bosanska Krupa registrovano je 80 požara koji su zahvatili površinu od oko 370 hektara šuma i šumskog zemljišta. Procijenjena šteta iznosi oko 29.000 KM.

Daleko veću štetu izazvao je samo jedan požar koji je registrovan 3. marta ove godine u Bujadnicama kod Malog Badića u općini Bosanska Krupa. Požar je uzrokovao čovjek, a usljed jakog vjetra onemogućeno je gašenje vatre, tako da je u potpunosti uništena kultura lišćara i četinara na površini od 31 hektra. Pričinjena šteta procijenjena je na preko 270.000 KM. Za svega tri sata stradala je mlada šuma koja je s velikom pažnjom podizana zadnjih pet godina. Pripadnici policijske stanice iz Bosanska Krupe izvršili su uviđaj a za počiniocem ovog krivičnog djela se traga. Uprava ŠPD-a izražava nadu da će sudski organi primjereno kazniti sva lica koja nanose štetu ovom preduzeću kao i prirodi, kako bi se nesavjesni pojedinci napokon zaustavili u izazivanju šumskih požara koji baš nikom ne donose korist.

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.