Unsko-sanske šume obiljeŠ¾ile Dan planete Zemlje

Napisano od strane

Dan planete Zemlje, ovih dana , obilježen je širom Svijeta uz prigodan program i različite akcije kojima je cilj skretanje pažnje na opasnosti koje prijete životu na zemlji te poticanje zajedničke odgovornosti u očuvanju prirode i njenih bogatstava.  Među brojnim institucijama i organizacijama koje su obilježile ovaj značajan ekološki datum svrstalo se i Šumsko-privredno društvo  “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa, koji su proveli opsežnu akciju uklanjanja smeća iz šuma.

U svom radu i poslovanju ŠPD “Unsko-sanske šume” d.o.o Bosanska Krupa posebnu pažnju posvećuje očuvanju okoliša i šumsko-uzgojnim radovima što potvrđuje i posjedovanjem prestižnog FSC certifikata za održivo gospodarenje šumskim resursima.„Unsko-sanske šume” iz Bosanske Krupe već duži niz godina obilježavaju sve značajnije ekološke datume i vlastitim primjerom nastoje podići svijest o zaštiti i očuvanju čovjekove okoline.  Povodom Dana planete Zemlje 22. aprila,  u svim podružnicama Šumsko-privrednog društva upriličene su različite aktivnosti od kojih bi trebalo izdvojiti akcije na uklanjanju smeća koje su u šumama bacili nesavjesni građani.

 U Podružnici „Šumarija“ Cazin zaposlenici ove podružnice su zajedno sa predstavnicima Lovačkog društva „Jelen“ iz Cazina izvršili uklanjanje smeća iz šuma pored putne komunikacije Cazin – Bužim kojom prilikom su prikupili oko 200 vreća različitog otpada. Javno komunalno preduzeće „ÄŒistoća“ iz  Cazina pobrinula se oko prevoza smeća na deponiju. U općini Bosanska Krupa također je provedena opsežna akcija uklanjanja smeća u Gospodarskoj jedinici „Vojskova“. Zaposlenici Sektora za ekologiju i zaštitne šume koji djeluje pri Unsko-sanskim šumama, u ovoj akciji prikupili su više od osam kubnih metara različitog otpada koji se nalazio u šumi.

Ovom, kao i drugim brojnim akcijama rukovodioci i zaposlenici Unsko-sanskih šuma žele poručiti svim građanima  da nije dovoljno samo pričati o zaštiti okoliša, nego je potrebno i konkretno djelovati. Ljudi i okoliš su uzajamno povezani i ako želimo održati život na zemlji moramo svim snagama raditi na očuvanju okoliša bez kojeg ne možemo, saopštili su zaposleni u Unsko-sanskim šumama. 

Zadnja izmjena: 06. 03. 2024.